Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Hatbrott i Malmö utan avgörande tips

Ett tiotal gärningsmän
1:39 min

Trots att många personer blev vittne till den grova misshandeln av en pappa och hans lille son i Malmö i söndags har polisen inte fått in några avgörande tips. Ett hundratal personer fanns på platsen för misshandeln och i området är misshandeln, som betecknas som ett hatbrott, det stora samtalsämnet.

– Det är många som är upprörda och det gör samtidigt att det förvånar mig att det inte är fler som lyfter luren och hör av sig, säger Thomas Bull som leder Malmöpolisens hatbrottsgrupp.

I söndags överfölls en pappa och hans son på en gångbro i stadsdelen Krogsbäck i Malmö. Sonen puttades omkull och pappan var nära att slängas över broräcket.

– Om man tittar till de som varit aktiva i misshandeln så landar vi på ett tiotal personer, alltså gärningsmän.

Både män och kvinnor deltog i misshandeln. Polisen vet inte vad som utlöste misshandeln, men den misshandlade mannen skall ha förolämpats på grund av sin hudfärg.

Polisens utredare har inte förväntat sig att personer i området personligen ska framträda som vittnen, men däremot har förväntat betydligt fler telefontips. Det man har fått har varit anonyma.

– Att vi skulle få in ett fåtal vittnen det kunde vi nästan ana. Det är rätt så vanligt i det här området att det är rätt så svårt att få folk att ställa upp som vittnen.

Musa, som bor i stadsdelen Krogsbäck, säger att tystnaden beror på rädsla.

– Många vet vilka som är gärningsmännen och de kan ge polisen exakt adress och nummer på trappa. Men problemet med människor här är att folk inte vågar vittna.  

Trots tystnaden tror kriminalkommissarie Thomas Bull att misshandeln kommer klaras upp.

– Jag är positiva till att vi skall lösa detta, men vi kan inte göra det själv. Vi pratar i grunden om ett civilkurage och kunna ställa upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".