1 av 2
Öarna Minamikojima, Kitakojima och Uotsuri köptes av Japan för ett år sedan. Foto: Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik över öarna.

Kina nära ta tillbaka Diaoyuöarna

2:09 min

I dag för ett år sedan köpte Japans regering den omstridda ögruppen Senkaku från en japansk privatperson. Köpet av öarna, som kallas Diaoyu på kinesiska, ledde till kraftiga protester i Kina. Spänningen kring öarna är fortsatt hög. Den senaste veckan har både Kina och Japan skickat fartyg till havsområdet.

Kina är nu närmare än någonsin tidigare att återta kontrollen över Diaoyuöarna, säger Tong Zeng, ordförande för frivilligorganisationen Alliansen för Diaoyuöarnas försvar. Han är hoppfull, Kinas ständigt ökande ekonomiska och militära styrka gör att det bara är en tidsfråga innan landet tagit tillbaka kontrollen över öarna, på ett eller annat sätt, säger han.

Tong menar även att den ökande medvetenheten om konflikten i Kina sedan öarna nationaliserades av Japan för exakt ett år sedan har lett till att regeringen nu fått svårare att vika ned sig eller kompromissa i frågan.

Men Japan har det senaste året satt hårt mot hårt, och vägrat att vika ens en tum. Att läget fortfarande är uppskruvat har på årsdagen i dag varit tydligt på tidningarnas ledarsidor i både Japan och Kina.

Under året som gått har båda länderna kraftigt ökat sin militära närvaro runt ögruppen. Tongångarna har varit hårda och flera högt uppsatta kinesiska militärer har till och med hotat med öppet krig.

Den senaste veckan har inte varit något undantag. Båda länderna har de senaste dagarna återigen skickat kustbevakningsfartyg till området. I går deklarerade Tokyo även att officiella tjänstemän eventuellt ska placeras på öarna. Ett uttalande som ledde till ilska i Peking.

Konflikten om öarna handlar dels om olja och gas, dels om fiskevatten och dels om ögruppens militärstrategiska läge. Men mer än något annat handlar tvisten och de upprörda känslorna, om nationalism och om en historiskt rotad misstänksamhet.

Den japanska regeringen präglas fortfarande av samma militarism som under andra världskriget, säger Tong Zeng, och ger uttryck för en utbredd uppfattning i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista