Nu väntar alla på torsdagens möte i Geneve mellan Rysslands Sergei Lavrov och USA:s John Kerry. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Möte kan avvärja militärt ingripande i Syrien

1:38 min

Efter president Barack Obamas tal till nationen i natt, väntar omvärlden på nästa avgörande punkt i Syrienkrisen - mötet i morgon mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar. Under tiden pågår ett intensivt arbete i FN:s säkerhetsråd för att få fram ett förslag om Syrien som både USA och Ryssland kan ställa sig bakom.

Nu väntar alla på torsdagens möte i Geneve mellan USA:s John Kerry och Rysslands Sergei Lavrov. Ett möte som i går annonserades lika plötsligt som så mycket annat i den pågående Syrienkrisen.

Inte mycket lär hända innan de två utrikesministrarna i morgon suttit öga mot öga och stämt av vad de var för sig kan gå med på när det gäller en diplomatisk lösning via FN:s säkerhetsråd som avvärjer risken för militärt ingripande i Syrien.

Just nu ser möjligheterna dystert små ut. USA och övriga västländer vill ha en bindande resolution i FN:s säkerhetsråd. Det skulle innebära att omvärlden kan ingripa med allt från sanktioner till våld om Syrien inte överlämnar sitt lager av kemiska vapen.

Ryssland är åtminstone inte just nu intresserat av så starka formuleringar - utan det betydligt mildare i en rekommendation, där den syriska regimen ska förmås lämna över på frivillig väg. Avgörande skillnader i önskad diplomatisk lösning alltså, i alla fall hittills.

Fram tills dess att de båda nyckelspelarna Kerry och Lavrov möts i morgon, pågår därför ett intensivt arbete inom säkerhetsrådet, för att mejsla fram ett realistiskt underlag för de båda ländernas utrikesministrar att ta ställning till.

Samtidigt som omvärlden pratar fortsätter katastrofen i Syrien dag för dag, timme för timme.

FN:s människorättsutredare slår i sin senaste rapport i dag fast att läget i landet bara blir värre och värre, och att såväl regimen som jihadistiska rebeller har gjort sig skyldiga till omfattande krigsbrott.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista