Barn bör åka bakåtvända så länge som möjligt, tycker Katarina Bohman på Autoliv. Foto: Scanpix

Färre barn dör i bilolyckor

1:55 min

Bra vägar, säkra bilar och bakåtvända bilbarnstolar har gjort att dödsolyckorna bland barn på de svenska vägarna har minskat med 83 procent sedan början av 80-talet visar ny forskning från Chalmers. För sexbarnsmamman Jessica Janholm från Torpsbruk i Småland är säkerheten viktig.

– Man möter många, tyvärr, som har barnen i knäet i framsätet. Det är som man bli förbannad när man ser det, säger hon.

Hur har det förändrats sedan du var liten?

– Mycket. Då stod man mellan sätena och hoppade runt i bilarna. Vi var fyra syskon och vi hoppade fram och tillbaka så det var ju ingenting.

Det är i genomsnitt fyra barn per år som dör i bilolyckor. Det ska jämföras med hur det såg ut på 60-, 70- och i början av 80-talet när snittet låg på 26 barn per år.

Hur viktigt är det att de sitter bakvänt?

– Det är jätteviktigt, det är bara jag som inte har det nu men i den andra bilen hemma sitter hon bakåtvänt.

Är det en fara att sitta framåt?

– Jo, det är det ju. De är ju inte riktigt starka i nacke och rygg och allt.

Det är en studie som forskaren Anna Carlsson på Chalmers ligger bakom tillsammans med forskare från bland annat Trafikverket, Volvo och Autoliv. Den visar att mellan åren 1982 och 2011 minskade antalet barn som omkom i bilolyckor med 83 procent.

Katarina Bohman på Autoliv tror att man kan göra betydligt mer för att minska antalet barn som dör i bilar på vägarna.

– För att uppnå nollvision måste vi fokusera på huvudet. När det handlar om huvudet så handlar det om att inte slå i något och skulle man slå i något så ska det vara mjukt.

Borde man åka bakåtvänt längre upp i åldrarna också?

– Vi borde alla åka bakåtvänt. Man ska försöka få barnet att åka bakåtvänt så länge man kan. Ofta vänder föräldrarna barnen för att det ser obekvämt ut men barnen själva brukar sällan klaga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista