1 av 9
Socialdemokraten Kari Vikslätt reste in till Stockholm för att besöka graven. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
2 av 9
Minnesstund för Anna Lindh på torget i Gävle. Foto: Linn Fogelberg/Sveriges Radio
3 av 9
Stefan Löfven lägger blomma på Anna Lindhs grav. Foto: Anders Hildeman Ohlsson, Sveriges Radio.
4 av 9
Miljöminister Anna Lindh 1997. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
5 av 9
Utrikesminister Anna Lindh inför euro-omröstningen 2003. Foto: Mark Earthy/Scanpix.
6 av 9
Anna Lindh under tiden som SSU-ordförande 1985, Foto: Scanpix.
7 av 9
Anna Lindhs grav på Katarina kyrkogård i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.se
8 av 9
Anna Lindh. Foto: Jan Collsiöö / Scanpix.
9 av 9
Thomas Nordegren var med på Anna Lindhs minnesceremoni igår. Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix

Många besöker Anna Lindhs grav på årsdagen

2:15 min

För 10 år sedan kom budet från sjukhuset att utrikesminister Anna Lind dött av de skador hon fick när hon knivhöggs på varuhuset NK dagen innan. I dag besökte många hennes gravplats på söder i Stockholm för att lägga ner en blomma.

– Om hon känner att vi är med henne fast hon inte finns längre så kommer alla ihåg henne. Hon kunde ha blivit så mycket. Det hade kanske kunnat se lite annorlunda ut, säger Lotta Häll.

Vid Katarina kyrka har Anna Lindhs gravplats smyckats med blommor, mest röda rosor. Vid graven står representanter från Socialdemokraterna med svenska flaggan och Stockholms partidistrikts fana. I bakgrunden hörs en gräsklippare.

Under tiden jag är här stannar många till och lägger ner en blomma. Det är många som minns den där torsdagen för tio år sedan när dåvarande statsminister Göran Persson kom med beskedet om Anna Lindhs död.

Anna Lindh attackerades av en knivman när hon var på NK i centrala Stockholm. Med var hennes väninna, Eva Franchell. Hon vill inte tala om själva händelsen men berättar om tiden efter.

– Första åren var fullständigt kaotiska och fulla av rättegångar. Sedan har det varit en tung period, det har varit sorgligt, säger Eva Franchell.

I december 2004 dömdes Mijailo Mijailović till livstids fängelse för mordet på Anna Lindh. Nu har det gått tio år sedan mordet och i dag anordnar Utrikesdepartementet och Anna Lindhs minnesfond ett seminarium till hennes minne. Tidigare i dag var det en ceremoni vid gravplatsen där bland andra Mona Sahlin var med och lade ner en krans.

– Jag känner fortfarande en väldig saknad, både efter kompisen men också politikern Anna. På något sätt efter allt som hade kunnat bli men aldrig blev, säger Mona Sahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista