Sohaib Arfaoui som arbetar med att anordna pilgrimsresor till Mekka märker att bokningarna varit färre. Foto: Johanna Johansson/Sveriges Radio.

Coronavirus skrämmer från resor till Mekka

2:02 min

Det SARS-liknande Coronaviruset som spridit sig främst i Saudiarabien, får konsekvenser för den muslimska högtiden Hajj. Enligt landets hälsoministerium bör bland annat personer över 65 år inte företa pilgrimsfärden till staden Mekka, eftersom de löper en större risk att smittas av viruset.

– Vi har märkt att det här har påverkat antalet lite. Vi brukar ha en fulltalig grupp redan under Ramadan, alltså två månader tidigare.  Men vi har inte blivit fulltaliga förrän nu, så de här kraven har påverkat, säger Sohaib Arfaoui som jobbar med att organisera pilgrimsresor till Mekka.

Personer som är över 65 år utgör enligt Sohaib Arfaoui en stor del av dem som brukar vallfärda till Mekka. Vallfärden är en av islams fem pelare och varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att genomföra den. Men nu måste personer över 65 alltså skjuta på resan.

Även gravida kvinnor, barn yngre än 12 år, och personer med någon form av kronisk sjukdom bör undvika vallfärden, enligt Saudiarabiens hälsoministerium. Varningarna beror på en ny variant av Corona-viruset, som hittills ska ha tagit nära ett femtiotal människors liv i Saudiarabien.

– Om man tittar på de som har insjuknat, så är det personer inom de kategorierna med kroniska sjukdomar eller sjukdomar som påverkar immunförsvaret. Sannolikheten att smittas är mycket låg men man ska hålla sig uppdaterad om situationen förändras, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

– Man ska annars följa dom generella råd och rekommendationer som finns på Saudiarabiens hemsida och som WHO gett ut. Man ska vara observant på sjukdomssymptom och söka vård om man misstänker att man smittats av något.

Den nyligen upptäckta varianten av viruset kallas MERS-Corona och kan orsaka svår lunginflammation liksom komplikationer i andra organ, till exempel njursvikt. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO har det även förekommit smitta mellan människor.

För Sohaib Arfaoui blir årets pilgrimsresa till Mekka hans sjätte. Trots att viruset påverkar vilka som kan följa med på resan är han inte orolig för smittorisken.

– Jag är inte orolig för någonting för jag vet att saudiska myndigheter kommer göra det som krävs för att skydda de här platserna, säger han. 

Fakta: Hajj

Den 13 oktober infaller  Hajj, tiden då troende muslimer vallfärdar till staden Mekka i Saudiarabien.

Sohaib Arfaoui jobbar på Hajj-Umra resor, en resebyrå lokaliserad i moskén på Medborgarplatsen som tillhör Islamiska förbundet.

Hajj ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah  den tolfte månaden i den muslimska kalendern.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista