IF Metalls a-kassaföreståndare Olle Åkerlund liknar reglerna vid en jakt på arbetslösa. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Nya kontroller av arbetslösa kritiseras

1:54 min

Vid månadsskiftet infördes nya regler för kontroll av arbetslösa och sanktioner mot den som inte sköter sitt arbetssökande. Men systemet får kritik.

IF Metalls a-kassaföreståndare Olle Åkerlund liknar reglerna vid en jakt på arbetslösa.

– Jag tycker att det är felriktade insatser. Använd pengarna till att skapa jobb till de arbetslösa i stället. Att jaga dem på det här viset tycker jag bara är dumt och dessutom skapar det en sådan otrolig administration. Det är att kasta pengar i sjön, säger Olle Åkerlund kassaföreståndare för IF Metalls a-kassa.

Det nya kontrollsystemet har redan börjat gälla, men kritiken mot det kvarstår. Den viktigaste förändringen är att den arbetslösa ska lämna in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen där jobbsökandet ska dokumenteras. Om det är felaktigheter går ärendet vidare till a-kassan som ska utreda om det ska påverka ersättningen för personen.

De första aktivitetsrapporterna ska lämnas in i oktober, och a-kassorna har fått 46 miljoner kronor av regeringen i bidrag för att klara administrationen i år. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström försvarar förändringarna.

– Jag förstår inte deras kritik. Egentligen är det en effektivisering där syftet är att det ska bli bättre för den arbetssökande, säger hon.

Pengar till fel saker, hävdar kritikerna, vad säger du om det?

– Det håller inte jag med om, för när vi pratar om aktivitetsrapporterna är det i grunden korrekt och rimligt att den arbetssökande själv redovisar vad han eller hon gör, säger Hillevi Engström.

Men också facket ST där många arbetsförmedlare är medlemmar är kritiskt.

– Min oro är att det kommer att bli en väldig massa kontroll och administration i stället för vad jag tror är ursprungstanken, att det ska leda framåt, säger Lars-Erik Backström, ST:s ordförande på Arbetsförmedlingen.

Enligt Hillevi Engström är tanken med förändringarna tvärtom att det ska bli mindre administration.

– Man går igenom vad den arbetssökande har gjort förra månaden, och då är det redan inrapporterat och klart. Arbetsförmedlaren ska kunna frigöra tid för att mer stötta och hjälpa den arbetssökande än att fylla i olika blanketter. Sedan kan det ju finnas vissa inkörningsproblem till en början, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista