Foto: Ivan Sekretarev/Scanpix

Diplomatoffensiv om Syrien

Det diplomatiska spelet kring Syriens kemiska stridsmedel tätnar. Medan nya rysk—amerikanska möten i Genève planeras samlas de fem permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd för att diskutera läget.

Medan världen avvaktar nästa drag från Syriens president Bashar al-Assads regim, väntar den diplomatiska striden på att avgöras i FN:s säkerhetsråd.

Rådets fem permanenta medlemmar — USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina — skulle på onsdagskvällen träffas för att diskutera läget. Frankrike har utarbetat ett förslag till en resolution i rådet som kräver att Syrien inom 15 dagar lämnar en komplett redogörelse för hela sitt kemiska vapenprogram och omedelbart ger FN:s vapeninspektörer tillträde till relevanta platser.

Förslaget hänvisar till kapitel sju i FN-stadgan som ger säkerhetsrådet rätt att ta en rad steg, från sanktioner till militära ingripanden, om inte Syrien rättar sig efter resolutionen. Passusen har, enligt diplomatiska källor, gjort ryssarna tveksamma.

USA:s president Barack Obama hade tidigare i ett tal välkomnat Rysslands plan att ställa Syriens kemvapen under internationell kontroll. Men hotet om militärt ingripande kvarstår, och det handlar inte om nålstick, enligt Obama:

- Även en begränsad attack kommer att sända ett budskap till al-Assad som ingen annan nation kan leverera, sade han.

Förslaget uppges ha kommit ur flera månader av samtal mellan Ryssland och USA.

Nya rysk-amerikanska möten planeras till torsdagen, sedan Ryssland ska ha överlämnat en plan för Syriens kemvapenarsenal. USA:s utrikesminister John Kerry ska då, med amerikanska vapenexperter i släptåg, i Genève träffa sin ryske motpart Sergej Lavrov. Kerry ska även träffa FN:s Syriensändebud Lakhdar Brahimi.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ser optimistiskt på den ryska planen.

- Det Sverige har efterfrågat verkar det nu öppnas möjligheter för, det vill säga: in i FN-systemet, mer tid för att inspektörernas arbete ska kunna avslutas, öppningar för diplomati, politiska lösningar och en väg framåt i säkerhetsrådet, säger han till TT.

Planen ger Ryssland en chans att visa upp sig som en ledare på den politiska världsarenan, förutom att landet är expert på kemiska stridsmedel, anser analytikern Ian Anthony på svenska fredsforskningsinstitutet Sipri.

TT-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista