Det synsen ökad efterfrågan i ordrarna för maskinindustrin och för underleverantörerna till tele- och elektroindustrin, enligt teknikföretagens chefsekonom Anders Rune. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Långsam återhämtning för teknikföretagen

"2014 ska kunna bli ett ganska bra år"
1:39 min

De svenska teknikföretagens återhämtning är trög, samtidigt som botten verkar vara passerad i början av året. Det framgår av teknikföretagens konjunkturbarometer för det första halvåret och som presenteras i dag.

Dock har efterfrågan inom bygg- och anläggningsindustrin, och bland underleverantörerna till bilindstrin inte riktigt kommit i gång än. Däremot har det vänt bland maskin-, tele- och elektroindustrierna. Branschorganisationen tror också på ett tydligt bättre 2014.

– Man kan ju uttrycka situationen på två sätt. Antingen så fortsätter konjunkturen uppåt eller att vi varit nere på den absoluta botten och när man är där så går det som sämst och nu går det alltså lite mindre dåligt, säger Anders Rune, chefsekonom på Teknikföretagen.

Teknikföretagens konjunkturbarometer bland 503 medlemsföretag, som tillsammans står för hälften av Sveriges totala export, är en läsning som beskriver en bransch som är mycket återhållsam och eftertänksam. Trots att det vänt uppåt efter en mycket tuff inledning av det här året.

Den låga efterfrågan för leverantörerna till bygg- och anläggningsindustrin är alltjämt fortsatt låg. Detsamma gäller bilindustrin med dom stora europeiska märkena, som inte heller riktigt kommit i gång.

Däremot finns det en ökad efterfrågan i ordrarna för maskinindustrin och för underleverantörerna till tele- och elektroindustrin, enligt teknikföretagens chefsekonom Anders Rune.

– Bilden är att vi var nere på den absoluta botten under den här konjukturcykel under det första kvartalet. Då var företagens efterfrågan arbetskraft och dess utnyttjande av produktionskapacitet som sämst och så går det nu lite bättre. Det är ju positivt men det är ju lång till att det går riktigt bra, säger han.

När tror du att det gör det?

– Konjunkturerna svänger ju relativt regelbundet, så vi räknar ju nu med att vi har cykeln med oss i ryggen. Det gör ju att vi definitivt kan räkna med att vi kommer ur det här året bättre än när vi gick in i det. Det här talar ju för att 2014 ska kunna bli ett ganska bra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".