Kongolesiska barnsoldater befriade

1:24 min

I det krigshärjade Kongo-Kinshasa har mer än 550 barnsoldater har befriats från olika väpnade styrkor den senaste tiden. Det uppger FN.

En god nyhet från det stora, men splittrade landet Kongo-Kinshasa.

Under perioden mars till augusti i år så befriades barnen i den mineralrika provinsen Katanga i landets sydöstra del.

Det hela är ett ett led i en kampanj från flera organisationer för att förmå de väpnade styrkorna att inte använda sig av barnsoldater och där man bland annat påmint om att det är ett allvarligt brott.

Ett avskräckande exempel har möjligen Thomas Lubanga varit - den kongolesiske krigsherren - är den ende som fälts i internationella brottmålsdomstolen ICC - just för att han rekryterade barnsoldater.

Det är främst i den fattiga och oroliga norra delen av Katanga som de 500 barnsoldaterna tagits om hand. Ett hundratal av dem har redan kunnat återförenas med sina familjer.

Det här är ett område där flera väpnade miliser - med namn som Bakata-Katanga och Gedeon - strider mot regeringsarmén. Men det är inte bara bland de rätt slitna och ofta undernärda rebellmiliserna som barnsoldater förekommer.

Även regeringsarmén är skyldig till att ha rekryterat barnsoldater - 27 av de befriade barnsoldaterna kommer från armén, uppger FN:s humanitära samordningsorgan Ocha.

Men fortfarande återstår mycket arbete. FN:s barnfond Unicef uppskattar att det finns omkring 4 500 barnsoldater över hela Kongo-Kinshasa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista