Foto: Richard Drew/Maxim Shipenkov/Scanpix

Inför Syrienmöte - utspel från Putin

2:16 min

USA:s och Rysslands utrikesministrar inleder i dag ett möte som är nästa avgörande steg i den pågående Syrienkrisen. Samtidigt överraskar Rysslands president Vladimir Putin än en gång, genom att i en debattartikel i dagens The New York Times vända sig direkt till det amerikanska folket.

Under natten höll de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd ett kort möte, och enligt flera medier här i USA finns nu ett färdigt franskt förslag till resolution, förankrat hos USA och Storbritannien, men inte hos Ryssland och Kina. De steg som tas, eller inte tas i säkerhetsrådet är förstås tätt sammanlänkade med de kommande direkta samtalen mellan Kerry och Lavrov.

Och i natt kom också beskedet att John Kerrys och Sergei Lavrovs schweiziska toppmöte kommer att pågå i minst två, kanske till och med tre, dagar.

Tidigast på lördag kommer ett eventuellt slutresultat. Det är många hinder på vägen, just nu är det väldigt stora skillnader mellan vad de två stormakterna egentligen kan och vill åstadkomma.

USA vill ha en bindande FN-resolution av strängast möjliga kaliber, Ryssland tycks mer inne på att förmå den nära allierade Assad-regimen att överlämna kontrollen av sina kemiska vapen, utan att hota med militärt tvång.

Den tydligaste signalen från Vita huset är just nu att arbetet med en diplomatisk lösning kommer att ta tid, lång tid till och med. Och en stor del av skepsisen här i USA handlar nu om att det enda man säkert vet, är att den syriska regimen på det här sättet vinner tid, att man gör det med rysk hjälp, och att Putins hela engagemang i Syrienkrisen främst handlar om att försvaga Obama och USA.

Som ytterligare bränsle, som en komplikation som kan bli en ren provokation, kommer den debattartikel som i dag finns att läsa i The New York Times. Den är lång, den handlar om hur internationell lag kan och ska användas, och den har en stundtals lätt uppläxande ton, riktad direkt mot USA och president Barack Obama.

Bland annat argumenteras skarpt mot den del av Obamas tal till nationen, där presidenten underströk att USA är ett exceptionellt land, olikt alla andra.

– Det är extremt farligt att uppmuntra människor att betrakta sig som exceptionella. Inför Gud är vi alla lika, avslutar skribenten.

Texten är signerad Rysslands president Vladimir Putin, just nu både med- och motspelare till sin amerikanske kollega.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista