Den förre Schackvärldsmästaren och oppositionsledaren Garry Kasparov ger president Vladimir Putin mothugg efter artikeln i New York Times. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Putins artikel får både ros och ris i Ryssland

"Putin måste akta sig nu när han har blivit journalist"
1:34 min

Den ryske presidentens artikel till amerikanska folket i New York Times kommenteras positivt i Ryssland. Men det finns invändningar till bilden av Putin som fredsmäklare.

Putins inlägg i amerikanska New York Times toppar ryska tv-kanalers sändningar på torsdagen. Artikeln  föregår samtalen mellan ländernas utrikesministrar senare i dag om Syrien och de syriska kemiska vapnen. Ämnet ligger högt på mikrobloggen Twitter under hashtaggen Putin for Peace - Putin för fred. De flesta som kommenterar där håller med den bild den ryske presidenten målar upp.

Att FN:s säkerhetsråd bör avgöra om någon militär intervention ska ske i Syrien och att ett militärt ingripande riskerar totalt krig i ett redan destabiliserat område. Vladimir Putin hävdar också att det inte var den syriska regimen som lågt bakom gasattacken i augusti, då bland annat över 400 barn dog. Istället var det rebellerna, som söker provocera fram mer stöd.

Men hur det går ihop med att regimens kemvapen bör sättas under internationell kontroll framkommer inte, eller det faktum att Syrien länge nekade till att alls ha sådana vapen, men nu är redo att låta kontrollera sina tidigare "obefintliga vapen”.

Men presidentens artikel får också mothugg.  Snabbast var Garry Kasparov, den förre Schackvärldsmästaren och oppositionsledaren, som tvingats fly Ryssland och lever i exil.

Kasparov noterar att säkerhetsrådet inte röstade före rysk georgiska kriget 2008 och att president Putin själv måste akta sig nu när han blivit journalist och därmed riskerar sitt liv likt andra ryska journalister.

Samtidigt ironiseras det vilt om presidentens slutord i artikeln att alla människor skapades av Gud som jämlika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".