Finansminister Anders Borg håller pressträff på Finansdepartementet. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Borg stoppar laglig skatteplanering

1:39 min

Finansminister Anders Borg står på sig och går vidare för att skärpa skattereglerna för delägare i bolag. Målet är stoppa dagens modell där små delägare får betydligt lägre skatt än anställda i bolaget.

– Genom att vi lägger ett krav på att man måste äga fyra procent av bolaget, blir de här extrema uppläggen där man kanske stoppat in 200 till 300 kronor och sedan fått ut skattelättnader på 700 000 kronor inte längre möjliga. Där kommer det inte att vara någon skattelättnad, säger Anders Borg.

Dagens så kallade 3:12 regler har framför allt gynnat större konsultbolag med många aktiva delägare. Dit hör till exempel it-konsulter, revisorer och advokater. De har helt lagligt kunnat omvandla delar av sin inkomst till vinstutdelning från bolaget och den vägen fått betydligt lägre skatt än anställda.

Det kryphålet vill finansminister Anders Borg täppa igen för att stärka trovärdigheten i skattesystemet. Han säger sig värna om de som tar en aktiv risk genom att driva företag.

– Man får mer likvärdiga villkor för bolag som verkar med rimliga former och betalar sin skatt och bolag som lagt upp väldigt extrema former av skatteundandragande, säger Anders Borg.

Mot detta protesterar ett ovanligt enigt näringsliv och talar om hot mot medarbetarägda bolag och entreprenörskatt. En kritik Anders Borg är kallsinnig till.

– Det har inte varit fråga om några entreprenörer eftersom de inte har haft något ägande i bolaget. Det har handlat om några hundra kronor som de har stoppat in, säger Anders Borg.

Fakta: Det här är 3:12-reglerna

Det som kallas 3:12-regler handlar om beskattningen av ägare till fåmansbolag. Dagens regler gör det möjligt för delägare i bolag att i stället för lön ta ut vinstutdelning av kapital ur bolag. Därmed får delägarna avsevärt lägre skatt än anställda, eftersom skatten på inkomst av kapital är betydlig lägre än inkomstskatten.  Tanken med reglerna är att göra det möjligt för ägarna att återinvestera pengar i bolaget och kunna anställa personal.

Reglerna gynnar framför allt bolag med många aktiva delägare och många anställda. Dit hör stora konsultbolag, revisorer och advokater.

Enligt Skatteverket togs det förra året ut nästan 52 miljarder kronor ut i vinstudelning från fåmansbolag, jämfört med drygt 25 miljarder 2007.

Ökningen har gjort att regeringen tycker det är nödvändigt att se över reglerna. Trots att oppositionen delar den uppfattningen har den kritiserat regeringen för att gå för fort fram. Lagrådet underkände tidigare i år regeringens förslag. Därför presenterade finansminister Anders Borg i dag ett delvis omarbetat förslag till skärpta regler.

Namnet 3:12 kommer från att reglerna i den gamla inkomstskattelagen fanns i paragraf 3, 12:e momentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista