Göteborgspolisen har talat om hur svårt det är att få personer att vittna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Få vågar vittna om gängrelaterad brottslighet

1:58 min

Göteborg är bara en av de platser i landet där polisen haft stora problem med att utreda gängrelaterad brottslighet. En anledning är att vittnen är rädda för att berätta.

Abdi Abdikadir, som är ordförande för föreningen Neutral ungdom i Biskopsgården, menar att den senaste tidens händelsehändelser med skottlossningar riskerar att öka på problemet.

– Tyvärr ger det väldigt dåliga signaler till andra. Att inga fler vågar vittna när det händer sådana saker. Om polisen inte kan skydda mig, varför ska jag riskera mitt liv?  Det skapar oro för de andra som kanske är trogna och vill säga saker och vill hjälpa polisen. Så tyvärr det skapar oro, säger Abdi Abdikadir.

I Göteborg inträffade i fredags en skottlossning i stadsdelen Hammarkullen då en 23-åring blev skottskadad. Polisen vill inte säga något om motivet, men enligt uppgifter till Göteborgs-Posten rör det sig om en hämnd för att 23-åringen ställde upp som vittne i ett fall i våras, då hans två vänner blev beskjutna.

Göteborgspolisen har talat om hur svårt det är att få personer att vittna. Det här problemet finns även i övriga landet. I söndags blev en pappa och hans ettåriga son attackerade och misshandlade i Malmö. Motivet ska ha varit pappans hudfärg. Trots att det var många personer som bevittnade misshandeln så har polisen fått in mycket få vittnesuppgifter.

I Södertälje har polisen haft en stor insats mot ett kriminellt gäng som kallas för Södertäljenätverket. Till en början hade polisen mycket svårt att få folk att berätta, men sedan förändrades läget, enligt kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, som leder insatsen i Södertälje.

– Jag tror den viktigaste förändringen det var att vi började få ett förtroende för det vi gjorde. Vittnen som är på fel plats på fel tillfälle eller umgängen runt omkring, där handlar det om att vi skapar förtroende om att vi tar hand om uppgifterna eller tar hand om personerna och där har vi lyckats bättre.

Gunnar Appelgren understryker att det är mycket ovanligt att vanligt folk, som inte tillhör kriminella kretsar, råkar illa ut om de vittnar.

– Inom den kriminella sfären finns en absolut risk att prata med polisen, så är det. Men den risken är inte alls på samma sätt för folk som står utanför den sfären och råkar se saker och vittna, det är det som är den stora skillnaden, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista