Bashar al-Assad i intervju med Le Figaro. Foto: Scanpix.

al-Assad: "Vi lämnar över kemvapen"

Intervjun är gjord i Damaskus
1:07 min

Syriens president Bashar al-Assad bekräftar att landet kommer att lämna över sina kemiska vapen men hävdar att beslutet inte beror på USA:s hot om ett militärt angrepp utan på Rysslands ansträngningar.

Syrien är berett att både skriva under och godkänna konventionen som förbjuder kemiska vapen. Det säger president Bashar al-Assad i en rysk tv-intervju i kväll.

Syriens beslut kommer tack vare Ryssland, enligt Assad.

– Syrien kommer inom några dagar skicka över tekniska dokument till FN och Organisationen för förbud mot kemiska vapen. Inom en månad kommer Syrien både att skriva under och ratificera konventionen som förbjuder kemiska stridsmedel, säger Bashar al-Assad.

Löftet ger den syriske presidenten Bashar al-Assad i en 30 minuter lång intervju i den ryska tv-kanalen Russia 24.

Den syriske presidenten uppger samtidigt, enligt Reuters, att landet bara fullföljer sina åtaganden så länge USA upphör med sina hot om en väpnad attack.

I den exklusiva intervjun betonar Assad flera gånger Rysslands roll för beslutet, men också som Syriens främsta allierade.

al-Assad anklagar USA för att beväpna det han kallar "terrorister" och påstår att de också har tillgång till kemiska vapen, som använts mot syriska armén och snart kan användas mot Israel.

Assad säger att USA bland annat ljuger om att han inte skulle ha kontroll över sina arméofficerare, som enligt vissa uppgifter ska ha agerat på egen hand och använt de kemiska stridsmedel, som dödade 1 400 människor.

USA:s utrikesminister John Kerry höll under torsdagskvällen en gemensam presskonferens med sin ryske kollega Sergej Lavrov i Genève.

– Syriens egna utfästelser är inte tillräckliga, sade USA:s utrikesminister John Kerry då.

Lavrov å sin sida framhöll under presskonferensen att det syriska överlämnadet av kemiska vapen kommer att innebära att attacker "inte kommer att vara nödvändiga".

Fakta: Konventionen om kemiska vapen

Konventionen om förbud mot kemiska vapen antogs 1993 i Paris.

189 av FN:s stater har skrivit under och ratificerat den. De förbinder sig att inte lagra några sådana vapen utan förstöra dem. Giftgaser som senapsgas och sarin räknas in bland kemiska stridsmedel.

Fem länder har varken skrivit under eller ratificerat konventionen. Det är Syrien, Egypten, Sydsudan, Angola och Nordkorea.

Israel och Burma har skrivit under konventionen, men ännu inte ratificerat den.

Organisationen för förbud mot kemiska stridsmedel har rätt att inspektera länder som skrivit under avtalet. Det är till den Syrien, enligt president Assad, ska sända sin dokumentation och redovisning.

USA och Ryssland har de största lagren av kemiska stridsmedel och har ännu inte förstört allt. I början av året var nära 80 procent av alla kemiska stridsmedel i världen förstörda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".