Den 65:e upplagan av bilmässan i Frankfurt genomförs nu.Foto: Frank Augstein/TT.

Budgetbilar ny trend i bilbranschen

Pressar volymmärken i mellanprisskiktet
1:33 min

En trend i bilbranschen som fått ett stort genomslag är budgetbilar – enkla billiga bilmodeller, som nu säljs i Europa. Det framkommer på den pågående bilmässan i Frankfurt.

– Hälften av våra köpare är människor som tidigare köpte en begagnad bil. Den andra häften tycker inte att det är viktigt med status, de ser sitt bilköp som en praktisk sak, säger Damien Scopell som är marknadschef för Dacia i Tyskland.

Dacia är ett lågprismärke som ägs av Renault. Bilarna tillverkas i Rumänien och Marocko och kännetecknas av enkelhet och lågt pris.

Först vill Damien Scopell inte medge att den ekonomiska krisen är något som just gagnar ett lågprismärke som Dacia.

– Det är svårt att tala om fördelar när människor är drabbade, säger han.

Men budgetbilar, som egentligen är anpassade till utvecklings- och tillväxt länder, med konsumenter med lägre anspråk och mindre med pengar, växer nu kraftigt på den europeiska marknaden. Bara några få färger erbjuds. Inget lull lull och enkel design sänker kostnaderna.

Försäljningen pressar volymmärken i mellanprisskiktet. Nästa år kommer Ford, Hyundai, Nissan och flera andra märken med egna budgetmodeller.

På ett seminarium här på bilmässan i Frankfurt diskuterade företrädare för branschen nya trender – i blickfånget stod unga människor. Bilen har förlorat i värde som statussymbol och unga vill inte betala lika mycket som tidigare generationer.

– Budgetbilar är en del av framtiden, sa en av forskarna.

 Ett annat alternativ, är bilpooler, som erbjuder både flexibilitet och en lägre kostnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".