Nord- och Sydkorea har de senaste veckorna haft egna samtal på många nivåer. Foto: Scanpix.

Tinande relation mellan Nord- och Sydkorea

1:54 min

Nya uppgifter kan tyda på att Nordkorea åter har startat en reaktor där det går att framställa plutonium för kärnvapen. Detta samtidigt som det den senaste veckan kommit flera positiva tecken på en förbättrad relation mellan Syd- och Nordkorea. Men flera Nordkoreakännare som Ekot pratat med säger att trots ett närmande till omvärlden så kommer landet inte att ge upp sitt kärnprogram.

– DPRK, eller Nordkorea som vi säger i dagligt tal, ser också sitt kärnprogram som en bra utgångspunkt i förhandlingar med omvärlden, säger Jim Da som bott i Pyongyang i drygt två år.

Några sådana förhandlingar pågår inte just nu, men Syd- och Nordkorea har de senaste veckorna haft egna samtal på många nivåer. I veckan blev det klart att industribyn Kaesong åter kommer att öppna.

Den militära heta linjen mellan Nord- och Sydkorea fungerar igen och splittrade familjer ska åter få besöka varandra.

Ett annat exempel är att om en sydkorean vinner i den tyngdlyftningstävling som just nu pågår i Pyongyang så har nordkoreanerna lovat att den sydkoreanska nationalhymnen ska spelas på idrottsarenan. De flesta nordkoreaner har aldrig hört den.

För bara ett halvår sedan var spänningen på koreahalvön så stark att många trodde att kriget var nära och nu verkar relationerna vara bättre än på mycket länge. Hur hänger det ihop?

Nordkoreakännaren docent Leonid Petrov vid Sydneys Universitet menar att det trots allt går att förklara.

– Regimen i Nordkorea behöver en yttre fiende för att behålla makten, säger han.

Jim Dowe i Pyongyang är inne på samma linje. Utan en yttre fiende, som man hela tiden hotar med, så skulle Kim Yong Un få svårt att hålla ihop landet, enligt Jim Dowe.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista