Övervärderade amerikanska bostadslån som hade gömts undan i andra värdepapper som i sin tur hade sålts vidare till investerare runt om i världen ledde till en förtroendekris på finansmarknaderna. Foto: Kirsty Wigglesworth/Scanpix.

Fem år sedan Lehman Brothers konkurs

1:33 min

I helgen är det exakt fem år sedan finanskrisen kreverade på allvar när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs. En kris som sedan spred sig snabbt över världen ända till ett industriområde i Norsborg söder om Stockholm efter att först ha trumpetats ut från Wall Street.

– Ja, det var ju lite obehagligt tyst där nere i vår verkstad som annars är ganska högljudd, säger Nina Uggowitzer, vice vd för miljöteknikföretaget Dustcontrol i Norsborg.

De exalterade amerikanska börskommentatorerna och plåtpressen som tystnade. Två uttryck för finanskraschen för fem år sen som ganska snabbt fick konsekvenser för miljöteknikföretaget i Norsborg.

– Flera större företag gick in med inköpsstopp, säger Nina Uggowitzer.

Hur förklarade kunderna varför de införde inköpsstopp?

– Det var ju för att man inte visste riktigt hur det skulle utveckla sig. Det var ju en stor chock för alla tror jag att det kom så plötsligt.  

Övervärderade amerikanska bostadslån som hade gömts undan i andra värdepapper som i sin tur hade sålts vidare till investerare runt om i världen ledde till en förtroendekris på finansmarknaderna och mycket av den normala utlåningsverksamheten gick i stå. Det förde med sig att många företag fick problem med sin finansiering och Dustcontrol fick sälja färre stoftavskiljare. Och det är inte över än.

 – Spanien, Portugal, Italien, där har vi det jättesvårt i dag, säger Nina Uggowitzer, vice vd på Dustcontrol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista