21-åriga Hanna Aurell från Järna tycker det är en dålig idé att ha färre tåg på spåren vintertid. Foto: Ivan Garcia/Sveriges Radio. Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Trafikverket föreslår färre tåg vid vinteroväder

"Jag tror att det kommer att reta folk"
2:13 min

Färre tåg på spåret när det blir kraftigt oväder. Så vill Trafikverket förhindra tågstoppen denna vinter. Hellre få tåg i tid än många stillastående är mottot. Men 21-åriga Hanna Aurell från Järna tycker det är en dålig idé.

– Jag tycker att tågtrafiken är katastrof. Att dra in tågen verkar jättedumt. Jag kommer från Järna och på helgerna så går det tåg varannan timme till Södertälje. Ska man från Järna en helg så skulle det bli jätteproblematiskt om de ställde in de tågen för då fastnar man ju därute och det är ju tråkigt om man vill hitta på saker i livet, säger 21-åriga Hanna Aurell.

Vinteroväder har förvandlats till tågtrafikens fiende nummer ett. Trafikkaoset från 2011 är fortfarande färskt i många resenärers minne. Frusna växlar, dålig information och timmar av väntan på en kall perrong. Nu vill Trafikverket komma överens med tågoperatörerna - blir det kraftigt oväder så drar vi ner på antalet tåg. Då blir det lättare att hantera situationen, förklarar verkets generaldirektör Gunnar Malm.

– Vi vill ju undvika att tåg hamnar ute på banan, som ska evakueras och liknande. Då tycker vi att det är bättre att ha kontroll på ett antal tåg som vi vet kommer fram, än att vi försöker hålla igång hela systemet, säger Gunnar Malm.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd visar tummen upp för planen.

– Det blir en säkerhet, både att man informationsmässigt vet att man kommer fram och att man vet vilka tåg som faktiskt är ute, säger hon.

Men hur ska man bestämma vilka tåg som ska tas ur cirkulation när en våldsam snöstorm slår till och det är många minusgrader ute? De olika tågbolagen måste ju först komma överens, helst i förväg.

Och det är det de försöker göra nu. Jag frågar Tågoperatörernas vd Christel Wiman.

Är det lätt att komma överens?

– Nej.

Varför?

– Alla vill ju ha sina tåg fram, men i slutändan måste man ju ändå göra den här avvägningen.

Stockholmaren Anita är på väg till spår 12 på Centralen i Stockholm. Hon skakar på huvudet när hon får höra om förslaget med färre tåg.                                                                                              

– Jag tror att det kommer att reta folk, för då måste man ju själv ändra om hela sin livsstil kanske. Det är inte alla som vill gå upp sådär hemskt tidigt på mornarna för att komma i tid till sitt arbete. Jag tycker att de ska försöka leva upp till det de en gång har lovat.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".