Ansvarig EU-kommissionär Cecilia Malmström säger att förtroendet för USA påverkats. Foto:Yves Logghe/Scanpix

EU hotar säga upp terroravtal med USA

Malmström: "Naturligtvis utomordentligt allvarligt"
1:55 min

EU hotar att säga upp ett avtal med USA som syftar till att upptäcka finansiering av terrorism. Skälet är nya medieavslöjanden om att amerikanska underrättelsetjänsten NSA har kommit över och delat med sig av bankuppgifter.

EU:s ansvariga kommissionär, Cecilia Malmström, säger att medieuppgifterna har påverkat hennes förtroende för USA.

– Finansiering av terrorister är något vi har samarbetat om, och vi har kommit överens om hur vi ska göra det, under väldigt tydligt reglerade former. Men om det visar sig att samarbetet går utöver det, och att man bryter mot de väldigt robusta säkerhetsgarantier som vi har fått, är det naturligtvis utomordentligt allvarligt. Därför har vi också krävt full klarhet och att de omedelbart ska tala om precis vad som gäller, och lägga alla kort på bordet, säger Cecilia Malmström.

2010 skrev EU och USA under ett avtal samarbete för att försöka upptäcka och stoppa finansieringen av terrorverksamhet. Det här så kallade TFTP-avtalet ger amerikanska myndigheter rätt att ta del av vissa uppgifter från det belgiska företaget Swift, som hanterar internationella överföringar mellan över 10 000 banker och andra finansiella företag i hela världen.

Då, för tre år sedan, sa Cecilia Malmström att EU har rätt att säga upp avtalet om det sker brott mot de regler som ska garantera dataskydd. Brasilianska Globos avslöjande om att uppgifterna har använts till även annat än terrorbekämpning tyder på att sådana brott har skett, anser EU-kommissionären.

– Om det stämmer att de delar med sig av de här uppgifterna till andra myndigheter, för andra syften än de som är reglerade i avtalet, som är väldigt tydligt med vem som får tillgång, och under vilka förutsättningar... i så fall strider det mot avtalet, och skulle det visa sig att det är på det sättet måste vi förstås fundera på om vi ska säga upp avtalet, säger Cecilia Malmström.

Efter de senaste avslöjandena om amerikanskt spioneri har flera EU-parlamentariker krävt att EU omedelbart ska säga upp TFTP-avtalet. Så snabbt kommer det inte gå, men Cecilia Malmström har kontaktat USA:s regering. Hon har uttryckt stark oro och inlett formella konsultationer som kan leda till att avtalet sägs upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".