De båda utrikesministrarna möts nu i Geneve, tillsammans med varsin stor delegation av experter på kemiska stridsmedel. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Toppmötet om Syrien inlett

1:16 min

Ett toppmöte mellan USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov om Syrien och dess kemiska stridsmedel har inletts i Genève i kväll.

Ett möte där diplomati kan förhindra en militär aktion, ansåg Sergei Lavrov.

– När nu Syriens president har lovat att lämna över alla kemiska stridsmedel, och skriva under den konvention som bannlyser användandet av sådana – en konvention som upprättades för snart hundra år sedan i just Geneve – så blir en ett militärt ingripande onödigt, sa Lavrov.

Men även om hans motpart från USA, John Kerry, förklarade att diplomati är en framkomlig väg, så måste det göras klart för Assad-regimen att detta möte inte är någon lek, slog John Kerry fast.

De båda utrikesministrarna möts nu i Geneve, tillsammans med varsin stor delegation av experter på kemiska stridsmedel, och har avsatt två dagar till samtal om Syrienkrisen. Men förväntningarna på att de båda parterna skall hitta en lösning är inte så stora.

Snarare kan toppmötet ses som ett test av de båda stormakternas vilja att lösa upp knutarna mellan sig, som har hårdnat i takt med att Syrienkrisen har förvärrats under de senaste två åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista