28-årige Fang Hui fick en del av sin systers lever transplanterad. 300 000 kinser står i dag i kö för en organtransplantaion. Foto: Ng Han Guan/TT.

Kina slutar använda organ från avrättade fångar

2:03 min

Kina ska i november börja fasa ut användningen av organ från avrättade fångar för organtransplantationer. Det lovade den kinesiska regeringen i förra månaden.

Men redan nu står det för många klart att det här kommer att bli mycket svårt. Kina lider av en kronisk organbrist, och till och med Röda Korset har varit inblandat i den illegala organhandeln.

– Nej, jag kan inte säga att jag stödjer det. Även en dömd fånge och hans familj borde ha rätt att bestämma om organen ska doneras eller inte, säger 24-åriga Mei.

Även om många i Kina delar hennes åsikt, anser vissa att det är ett sätt för den avrättade brottslingen att sona sitt brott, om hans eller hennes organ skördas.

Men även om åsikterna skiljer sig åt kvarstår faktumet att det råder stor brist på organ i Kina.

Mer än 300 000 kineser står för närvarande i kö för att få ett organ. Men bara runt tiotusen av dem, alltså en av trettio, beräknas få ett organ innan de avlider. Och då används ändå fortfarande organ från avrättade fångar.

Kina har dragit igång ett stort projekt för att få fler att bli frivilliga organdonatorer, men än så länge är det alltså en lång väg kvar.

Bristen på organ har lett fram till en omfattande illegal organhandel. Det är inte ovanligt att människor kidnappas och till och med mördas för sina organ. Och på grund av korruptionen inom rättsväsendet är det mycket sannolikt att organ kommer att fortsätta att tas från avrättade fångar, för att säljas på den illegala marknaden.

Men även organ som doneras frivilligt kan hamna i den här illegala handeln. I juli uppdagades det att vissa av kinesiska Röda Korsets avdelningar sålt organ för mer än 100 000 kronor styck. Flera kineser har sedan dess på sina mikrobloggkonton skrivit att de hade tänkt att bli organdonatorer, men att de nu ångrat sig. 

Även Mei är tveksam.

– Jo, om mina organ är funktionella så hade jag förmodligen velat donera dem, men det är något jag nog måste diskutera med min familj, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista