I hälften av dödsfallen hos barn är undernäring en bidragande orsak. Foto: Farah Abdi Warsameh/Scanpix

Mål om minskad barnadödlighet uppnås inte

Miljontals barn dör varje år
1:28 min

FN:s millenniemål för minskad barnadödlighet till år 2015 uppfylls inte om den nuvarande trenden håller i sig. Den bedömningen gör FN-organet UNICEF i en rapport.

Förra året dog nästan tre miljoner barn i världen under sin första levnadsmånad av sjukdomar som är relativt lätta att behandla och förebygga. De vanligaste åkommorna är diarré, lunginflammation och malaria.

FN uppskattar att omkring 18 000 barn under fem år dör varje dag. I hälften av fallen är undernäring en bidragande orsak.

FN:s millenniemål för minskad barndödlighet till år 2015 ser inte ut att uppfyllas. Om världssamfundet inte snabbt agerar för att vända trenden, uppskattar UNICEF att 35 miljoner barn dör mellan 2015 och 2028.

UNICEF-rapporten visar samtidigt att mycket positivt har åstadkommits. Antalet barn under fem som dör årligen har halverats sedan 1990, vilket tros ha räddat 90 miljoner liv.

Åtgärder som gör skillnad är bland annat impregnerade myggnät, mediciner, vaccin och ökad tillgång till sanitet och renare vatten.

Framstegen har enligt rapporten inte främst varit kopplade till inkomst. Låginkomstländer som Bangladesh och Tanzania hör till de som minskat sin barnadödlighet mest och faktiskt uppnått FN-målen för 2015 i förtid.

Sämst går utvecklingen i Väst- och Centralafrika. Där är det, enligt rapporten, nästan vart åttonde barn som aldrig får uppleva sin femte födelsedag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".