Foton: AP/Eraldo Peres. Scanpix. Fotomontage: Sveriges Radio

Brasilien vill förbjuda dataservrar utomlands

Brasiliens president, Dilma Rousseff, vill att landets parlament skyndsamt antar en lag, som tvingar internetföretag som Google eller Facebook att lagra brasilianska användares uppgifter inom landets gränser. Det är en direktreaktion på uppgifterna om att amerikanska säkerthetstjänst i hemlighet avlyssnat både henne och brasilianska företag.

Lagförslaget skulle tvinga utländska företag att ha de servrar som innehåller uppgifter om brasilianska företag eller privatpersoner i Brasilien, och därmed skyldiga att följa brasilianska lagar som skyddar integriteten, skriver tevekanalen Globo på sin hemsida.

Dilma Rousseff har tidigare reagerat mycket starkt på uppgifterna om att USA:s underrättelsemyndighet NSA ska ha avlyssnat både henne, hennes rådgivare, och det statliga oljebolaget Petrobras.

President Rousseff har också hotat med att ställa in ett statsbesök i Washington i oktober om inte USA kommer med tillfredsställande förklaringar till avlyssningarna.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista