1 av 3
Protester förbereds i arbetarstadsdelen Gazi i Istanbul, Turkiet. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
2 av 3
Mutlu Alkan från regeringenspartiet AKP. Foto: Katja Magnusson
3 av 3
Eyüp Güneysel alevit i Istanbul. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio

Uppblossande demonstrationer i Turkiet

Dödsfall satte igång nya protester
7:46 min

I Turkiets största stad Istanbul drabbade polis samman med 3 000 demonstranter igår kväll, under en ny protest mot polisvåld.

I arbetarkvarteret Gazi i Istanbuls utkanter spelas låten Özgurluk, som betyder frihet, det är en symbolladdad sång som blivit något av ett ledmotiv för proteströrelsen som började sprida sig över Turkiet i slutet på maj.

Sommaren var ganska lugn, men de senaste nätterna har det igen varit stökigt här i kvarteret, unga har byggt barrikader av soptunnor och gatsten, och polisen har skjutit med tårgas.

Allt började igen, efter att 22-årige Ahmet Atakan i måndags natt dog i samband med en protest långt härifrån i sydöstra Turkiet. Det är omtvistat hur han dog, enligt polisen trillade han ner från en byggnad, men vittnen har sagt att han träffades av en tårgasbehållare. Oavsett hur det gick till så satte dödsfallet igång nya protester.

På ett religiöst center här i Gazi träffar jag Eyüp Güneysel.

– Först och främst känner jag sorg som människa. Sedan väcks ilskan. Det här hände i stadselen Armutlu i Hatay där 100 procent är alawiter säger Eyüp Güneysel.

Eyup Güneysel är kurd och tillhör den religiösa minoriteten aleviter, 22-årige Ahmet som dödades var arabisk alawit. Namnen alawiter och aleviter låter förvillande lika, men det är inte exakt samma religion. Däremot finns kopplingar, Eyüp beskriver det som olika filer på en motorväg.

Sedan protesterna inleddes på försommaren, så har fem demonstranter och en polisman dött. Alla de döda demonstranterna kom från de religiösa minoriteterna alawiter eller aleviter.

– Det väcker naturligtvis starka känslor, det finns ett mönster, säger Eyüp Güneysel, på det religiösa centret.

Protesterna har spridit sig till flera städer och bostadsområden. I centrala Istanbul i tisdags, använde polisen ljudbomber och tårgas mot demonstranter som brände soptunnor och skrek att polisen är mördare.

En av dem som varit med sen protesterna började i våras i den numera världsberömda Geziparken i Istanbul, är människorättsaktivisten och civilingenjören Yigit Aksakoglu. Han beskriver en böljande proteströrelse, som började med att en liten grupp försökte rädda träd i parken, och växte till protester mot den turkiske premiärministerns auktoritära ledarstil och nu i veckan, en ilska över att ännu en död ung person:

– Det är oacceptabelt för människor med ytterligare ett dödsoffer, det väckte deras raseri, säger Yigit. Återigen såg vi samma hårda beteende från polisen mot demonstranterna säger han. Och fast det gått flera månader så tycker han inte att regeringens beteende har ändrats, det är som om de sjunger samma sång, fortsätter Yigit.

Demonstranter som Yigit Aksakoglu och krönikörer i turkisk press talar om ett delat Turkiet, för och emot den styrande AKP-regeringen. Men Yigit är också orolig för ökad splittring mellan religiösa minoriter och grupper, framför allt i Hatay-provinsen i sydöstra Turkiet, där den 22-årige mannen dog i veckan:

– I Hatay verkar spänningen öka mellan sunni-araber och alawiter, säger Yigit, och det är farligare än om folk är för eller emot regeringspartiet, särskilt om man tänker på grannlandet Syrien där det finns liknande konflikter, fortsätter Yigit Aksakoglu.

På tionde våningen med utsikt över Bosporen träffar jag Mutlu Alkan. Hon beskriver sig själv som en sjalförsedd affärskvinna, som länge varit aktiv i det turkiska regeringspartiet AKP. I samband med protesterna på försommaren ordnade hon möten mellan politiker och demonstranter. Och hon beklagar dödsfallet i sydöstra Turkiet.

– Vad som än hände så är det sorgligt för oss allihop, en 22-årig mans död får oss att gråta. Men säger Mutlu Alkan, demonstranterna måste också följa demokratiska regler.

Och jag frågar om hon tycker att de som protesterar varit för våldsamma?

Mutlu Alkan svarar att det verkar som om demonstranterna medvetet försöker förstöra.

Turkiet har fått kritik från människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty international bland annat för den stora användningen av tårgas mot demonstranter, men Mutlu Alkan säger att de inte är objektiva institutioner.

När demonstranter kastar sten, då måste polisen ingripa, säger hon.

Regeringspartiet AKP har rötter i politisk islam och har styrt Turkiet sedan 2002. Det största oppositionspartiet CHP grundandes av Mustafa Kemal Ataturk, Turkiets landsfader och har traditionellt haft stöd av den alevitiska minoriteten i Turkiet.

Mutlu Alkan från regeringspartiet är säker på att det inte blir något maktskifte i valet nästa år, de som förlorar på allt det här är oppositionen tror hon.

– De som inte trivs hos regeringspartiet känner sig heller inte hemma hos oppositionen, så förlorarna är oppositionen, CHP säger hon.

Och Mutlu Alkan upprepar att dialog är den enda lösningen.

I arbetarstadsdelen Gazi i utkanten av Istanbul brann barrikader i natt igen. Här i området bor många aleviter. I hela Turkiet är minst tio procent av befolkningen aleviter.

Men bedömare varnar nu för en växande irritation i just den alevitiska gruppen. Dels efter dödsfallen i samband med protesterna, men också för att regeringen planerat att döpa den tredje bron som ska byggas över Bosporen efter en osmansk sultan som enligt aleviter var ansvarig för en massaker på just aleviter.

Eyüp Güneysel på det alevitiska religiösa centret, säger precis som regeringspartiet att nu behövs det dialog.

– Regeringen måste lyssna till demonstranterna och inte bara för att säga att man hör dem, regeringen måste förhålla sig till demonstranternas krav. Regeringen måste inkludera alla grupper i Turkiets beslutsfattande och få alla att känna sig som jämlika medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".