Första testet på Moskvas ärliga uppsåt

"Försiktig men skeptisk optimism"
6:14 min

USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov fortsätter sina samtal i dag om en plan för hanteringen av kemiska vapen i Syrien. Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg kommenterar förhandlingarna.

Hur stor anledning finns det att vara optimistisk nu?

– John Kerry pratade i går kväll om försiktigt men skeptisk optimism. Det optimistiska är att de här samtalen var inte ens en avlägsen möjlighet för ett par dagar sedan. Det är en förhandling de går in i och de kommer från var sitt håll, de har motsatta ståndpunkter och det hördes på presskonferensen igår, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg.

Hur trovärdig är al-Assads strävan att lämna ifrån sig sina kemiska vapen?

– Den här regimen är inte trovärdig alls. Från USA:s sida handlar det i förstahand om är att testa Moskvas ärliga uppsåt. al-Assad regimen litar man inte på.

– Riskerna är, som USA försöker försäkra sig mot, är att al-Assad förhalar förhandlingarna om kemiska vapen. Samtidigt låter man samarbetsvillig i ord. Vi kan jämföra med hur det var med Saddam Hussein i Irak på 90-talet där det var en katt och råttlek i flera år med inspektörerna.

Hur skulle det gå till praktiskt att lämna ifrån sig kemvapen när det pågår ett krig?

– Både USA och Ryssland har vapenexperter med sig som parallellt sitter och talar om de tekniska frågorna om vad man vet och inte vet. Men frågan är hur allt ska gå till rent praktiskt. Organisationen som övervakar konventionen mot kemiska vapen har inspektörer men det är ett väldigt litet antal och det kommer aldrig att räcka. Man kommer behöva fler men det finns de som säger att det kommer behövas 25 000 soldater för att skydda arbete för inspektörerna.

Vad blir avgörande för att mötet i Genève lyckas?

– Avgörande för USA är att testa trovärdigheten i detta. USA säger att Ryssland har satt sin prestige på spel här. Därför tror man att det här kan möjligen leda till någonting. Det sades från Vita Huset i går att så mycket samarbete som vi sett från Moskva på de senaste två dygnen har vi inte sett på de senaste tv åren sammanlagt.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".