Kent Härstedt.

Beslut om spritskatten tidigast i höst

Regeringen får inte med sig samarbetspartierna på en sänkning av spritskatten på 40 procent som utredaren Kent Härstedt har föreslagit. Tidigast i höst väntas ett beslut.

Tsunamin, stormen och utlokaliseringen av statliga jobb ska upp i vårbudgetförhandlingarna. Men spritskatten verkar vara borta från den politiska agendan.

Miljöpartiets budgetförhandlare Yvonne Ruwaida konstaterar att regeringen verkar ha släppt frågan inför vårbudgeten.

– Inför budgetförhandlingarna har inte frågan tagits upp, säger Yvonne Ruwaida.

Vad drar du för slutsats av det?

– Att den inte kommer att tas upp under budgetförhandlingarna.

Tror du att frågan kommer upp mer i vår?

– Nej, det tror jag inte, säger miljöpartisten Yvonne Ruwaida.

Härstedt kritisk
Regeringens alkoholutredare Kent Härstedt är kritisk mot att avgörandet om alkoholskatten dröjer. Det kan dröja till i höst innan regeringen kan ta upp frågan eftersom miljöpartiet och vänsterpartiet säger nej. Härstedt är kritisk mot att två småpartier kan stoppa ett förslag som en majoritet i riksdagen säger ja till.

– Jag tycker att det på något sätt sätter demokratin ur spel när en minoritet kan lägga in veton och blockera förslag som vore väldigt viktiga att fatta, säger regeringens alkoholutredare Kent Härstedt.

Alkoholutredaren Kent Härstedt föreslog i september en sänkning av spritskatten med 40 procent för att stoppa privatimporten av alkohol. Men regeringen har fastnat på samarbetspartierna.

Vänstern sa nej
Enligt vänsterpartiets ledare Lars Ohly gjorde regeringen ett försök att ta upp frågan till förhandling i januari men vänsterpartiet sa nej.

Regeringen har därefter inte gjort något försök att få in alkoholskatten i vårbudgetförhandlingarna med vänsterpartiet och miljöpartiet. I stället väljer man nu att vänta in Kent Härstedts kommande slutbetänkande. Slutsatsen är att frågan om spritskatten tidigast kan bli aktuell först i höst.

– Det får mycket drastiska och negativa konsekvenser. För var dag som går som vi inte gör de nödvändiga förändringarna så hittar allt fler människor nya sätt att anskaffa sin alkohol, säger Kent Härstedt.

Anitra Steen bekymrad
Systembolagets chef Anitra Steen har också ställt sig bakom kravet på en sänkning av spritskatten med 40 procent för att stoppa privatimport och smuggling av sprit.

– Det är bekymmersamt för samhället i stort att ett ställningstagande dröjer. Ju längre tid det dröjer desto större risk är det för att andra vägar att skaffa alkohol förstärks, säger Systembolagets vd, Anitra Steen.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".