Biståndsminister Gunilla Carlsson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Förslag: Fler stipendier till studenter utanför EU

1:45 min

Regeringen vill utöka möjligheten att få stipendium för studenter utanför EU som kommer till Sverige. Regeringen föreslår i budgeten en ökning av stipendiesumman från 100 till 150 miljoner kronor per år.

Biståndsminister Gunilla Carlsson vill rikta satsningen mot unga afrikanska ungdomar, säger hon till Ekot.

Antalet utländska studenter har minskat mycket kraftigt sedan det höstterminen 2011 infördes avgifter för studenter utanför EU.

Många högskolor och universitet är kritiska till avgifterna och säger att studentunderlaget minskat kraftigt och att Sverige går miste om värdefull kompetens.

Studenter från EU-länder behöver inte betala avgifter i Sverige.

Redan från start införde regeringen stipendier dels för studenter från länder som Sverige har långsiktigt utvecklingssamarbete med och dels för studenter som kan sökas direkt vid universitet och högskolor.

För närvarande är stipendierna på sammanlagt 100 miljoner kronor och tas ur biståndsbudgeten. Regeringen föreslår alltså en ökning från nästa år till 150 miljoner konor per år.

Gunilla Carlsson föreslår riktade insatser till studenter i fattiga afrikanska länder som Mali, Liberia och Somalia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista