Fler förstelärare i regeringens kommande budget

1:33 min

Regeringen vill satsa 3,9 miljarder kronor för åren 2014-2017 på skolan. I budgeten som kommer i nästa vecka, föreslår regeringen att det ska bli ännu fler förstelärare i skolorna. De kommer att ha ungefär 5 000 kronor högre lön i månaden än vanliga lärare. 

Utbildningsminister Jan Björklund ser det som ett sätt att locka goda krafter till läraryrket.

– Lärare är Sveriges viktigaste yrke och vi måste öka statusen och attraktionskraften till yrket. Fler duktiga ungdomar ska vilja bli lärare, de duktiga lärarna i skolan ska vilja vara kvar och inte söka sig till andra yrkesområden, säger Jan Björklund.

Nu kan det till slut bli en sjätte del av lärarna som har förstelärare tjänsterna om allt går som du vill. Kommer det gör någon stor skillnad i kvalitén i skolan?

– Ja det gör det därför att yrket kommer bli mer attraktivt. Det här är ett sätt att höja lärarlönerna i Sverige och det är ett sätt att belöna skickliga lärare, säger Jan Björklund.

Regeringen har redan inför systemet med förstelärare och lektorer som får extra betalt, men antalet ska nu öka från ungefär 4000 i år till 15 000 nästa år och på sikt 17 000. Det kostar på några års sikt drygt en halv miljard kronor per år.

Regeringen ser det som en möjlighet för bra lärare att göra karriär och känna att de kan utvecklas.

I dagens förslag så öppnar också regeringen för att ha extra många förstelärare i så kallade utanförskapsområden - men hur många det skulle vara och  när det skulle genomföras - är oklart. Men Jan Björklund tycker att det är viktigt.

– Genom att inrätta fler förstelärare i just de skolorna så kan man använda de tjänsterna till att locka till sig särskilt duktiga lärare, säger han.

Ett annat förslag är att de som går i fyran till sexan ska få ytterligare en timme matematik i veckan från 2016, något som lågstadieeleverna redan fått. Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund.

– Matte är ett ämne som man i regel behöver nöta väldigt mycket, gärna ha väldigt bra lärare och då ger det resultat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista