Foto:Scanpix

200 människor i gisslandrama i Filippinerna

Försök att nå en fredlig lösning
1:27 min

En rebellgrupp i Filippinerna har tagit över 200 människor som gisslan, i en stad i södra delen av landet. De tillfångatagna används som mänskliga sköldar, i strider mot regeringsarmén som har pågått i snart en vecka.

De är bara 180 man som strider, men de har lyckats sätta en hel landsända i brand, både bildligen och bokstavligen. Rebellerna har stuckit hus i brand både inne i hamnstaden Zamboanga och i byar utanför. Minst 22 personer har dödats och över 50 har skadats de senaste dagarna.

Rebellerna som kräver självständighet för sin del av södra Filippinerna gick in i staden för en vecka sedan, och sen dess har uppåt 15 000 människor flytt sina hem. De har sökt skydd i skolor, kyrkor och på en idrottsarena för att undkomma eldstriderna mellan rebellerna och regeringsarmén.

I dag flög president Benigno Aquino ner till staden trots striderna och han svor att slå till hårt mot rebellerna om de skadar några av människorna de har tagit som gisslan. Han sa att rebellerna är desperata och bara är ute efter att förstöra den fredsprocess som pågår. Det för att få muslimska grupper i södra Filippinerna att lägga ner vapnen efter årtionden av strider mot centralregeringen.

Det är regeringsarmén som uppger att de stridande rebellerna bara är runt 180 stycken, och säger att de tillhör rebellgruppen MNLF. Gruppen känner sig åsidosatt i de pågående fredsförhandlingarna. Och deras ledare utropade en självständig muslimsk stat i södern för en månad sedan. Nu hälsar han att han är redo att förhandla, medan militärtalesmän uppger att armén i princip har omringat rebellerna på flera platser. De inväntar nu försök att nå en fredlig lösning, för att inte gisslan som rebellerna håller ska komma till skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".