Söktrycket ökar på den barn- och ungdomspsykiatriska klinikerna. Foto: Sofia Boo/Sveriges Radio.

Långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin

"Nu sker det inga förbättringar"
1:17 min

Trots miljonsatsningar för att korta köerna till landets barn- och ungdomspsykiatri, har det inte blivit bättre de senaste åren. Det visar en genomgång av Socialstyrelsen.

– De första åren lyckades man kapa köerna, men nu sker det inga förbättringar. Det finns ett par, tre landsting som ligger riktigt dåligt till, säger utredare Ingrid Ström.

För fyra år sedan skärptes vårdgarantin för barn- och ungdomspsykiatrin. Det betyder att barn med psykiska problem ska få komma på ett första besök inom en månad i stället för tre, och få påbörjad behandling inom två månader i stället för sex månader. Annars riskerar landstinget bli utan pengar från statens vårdgarantipott, som de senaste sex åren handlat om närmare en och en halv miljard.

Men förra året ökade köerna jämfört med året innan, och det var 13 av 21 landsting som klarade samtliga krav. Tre landsting klarade inga krav: Dalarna, Gävleborg och Västerbotten. Och det ser inte ut att bli bättre det här året, enligt Ingrid Ström.

För antalet patienter ökar, fler skickas från skolorna, och neuropsykiatriska utredningar av misstänkt ADHD eller Aspergers som tar tid blir fler. Samtidigt som det råder brist på specialistläkare:

– Många jobbar ju efter pensioneringen. Det finns ett ökat intresse bland unga läkare, men innan man blir läkare och innan man blir specialist så tar det lång tid, säger Ingrid Ström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".