Foto: Scanpix

Stillastående i svensk ekonomi

1:46 min

Svensk ekonomi hade nästan ingen tillväxt alls under årets andra kvartal. Det visar SCB:s siffror i dag. Därmed skrivs den tidigare preliminära tillväxtprognosen ner.

Då låg prognosen för helåret 2013 på en tillväxt på 1,7 procent, med en preliminär BNP-tillväxt på 0,6 procent det andra kvartalet. Vilket placerade svensk ekonomi i topp i en europeisk jämförelse. Men det där kan man glömma nu. Vinden har mojnat även i den svenska BNP-fanan.

Dagens siffror från SCB säger nämligen att Sveriges BNP steg 0,1 procent under andra kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal 2012. Det är på årsbasis. Jämfört med första kvartalet i år sjönk BNP 0,2 procent.  Det är alltså stillastående.

Dagens siffror kullkastar de flesta prognosmakarens beräkningar för hela 2013. I snitt har de senaste prognoserna hamnat på en BNP-tillväxt på över 1 procent i år. Finansminister Anders Borg till exempel har hamnat på 1,2 procent i år, OECD hamnar på 1,3 procent. Men halva året är kvar och det kan vända upp rejält.

Det är industriproduktionen som sjunker och drar ner BNP-siffran. Industriproduktionen sjönk med 6,1 procent i årstakt i juli. Tjänsteproduktionen minskade med 0,1 procent och byggproduktionen minskade med 1,6 procent.

Svenska företags viktigaste exportmarknader är i kris och det slår igenom. Tjänstesektorn håller emot och det kan hushållen också göra. Om de öppnar på plånboken vill säga. Mycket pengar finns det där.

Hushållssektorns disponibla inkomster steg nämligen med 2,5 procent under det andra kvartalet. Rensat för inflation steg disponibla inkomster 2 procent. Men många väljer att spara i stället för att konsumera.

SCB skriver för övrigt ner siffran för BNP-tillväxten även för det första kvartalet 2013. Nu sätts den till 1,3 procent, ner från 1,7 procent. 

BNP för helåret 2012 revideras upp 0,3 procentenheter, till +1 procent. BNP för helåret 2011 revideras ned 0,8 procentenheter till +2,9 procent, främst beroende på nya uppgifter avseende exporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista