Det var skratt och glada miner från John Kerry och Sergej Lavrov efter mötet. Foto: Larry Downing/TT.

Syriensamtalen i Genève "konstruktiva"

1:39 min

Konstruktiva. Så beskriver båda utrikesministrarna John Kerry från USA och Sergej Lavrov från Ryssland samtalen i Genève.

De ska träffas igen i FN:s generalförsamling i New York om två veckor för att hitta ett datum för en ny fredskonferens om Syrien.

Det var skratt och glada miner från parterna på en gemensam presskonferens i Geneve. Samtalen om Syrien och kemiska vapnen var konstruktiva enligt USA:s John Kerry.

Ett beslut är att igen ordna en fredskonferens om Syrien. Ett datum för den ska beslutas när utrikesministrarna träffas igen i samband med att FN:s generalförsamling öppnar sin höstsession 28:e september. En fredskonferens brådskar enligt de två utrikesministrarna.

I rysk tv har både utrikesminister Sergej Lavrov och president Vladimir Putin bedyrat att Syrien ska lämna över kontrollen över sina kemvapen och skriva under konventionen som förbjuder kemiska vapen.

 Den ryske presidenten Vladimir Putin deltar nu i ett möte i Bishkek för den så kallande Shanghaikonferensen, där Putin också för första gången träffar Irans nye president. Iran har en nyckelroll i Syrienfrågan.

– Syrien kommer från och med i dag följa konventionen som förbjuder kemiska vapen och har tagit ett mycket viktigt steg mot att lösa den syriska krisen, sa president Putin tidigare i dag.

Men så snabbt går det inte att skriva under och ratificera konventionen för Syrien. Att sätta dem under internationell kontroll för att förstöra dem är i princip omöjligt så länge strider pågår i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista