Flyktingar från Syrien vid en gränsövergång till Turkiet. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix.

Asylsökande köar till svenska ambassader

"Ibland är det missförstånd"
1:27 min

Förra veckans beslut att asylsökande syrier i Sverige kan få permanent uppehållstillstånd har lett till att det nu är långa köer av människor utanför Sveriges ambassader i Mellanöstern.

Informationen har missuppfattats och folk tror att det går att komma till ambassaden för att få asyl i Sverige, säger Charlotta Ozaki Macias, kommunikationschef på Utrikesdepartimentet.

– Det stämmer att den här regeländringen får konsekvenser för våra utlandsmyndigheter, antalet personer som kommer till ambassaden för att ansöka om att komma till Sverige har ökat. Vissa människor kommer för att de har anhöriga i Sverige och därmed med tiden förmodligen kan få rätt att komma till Sverige. Vissa kommer till ambassaden för att de tror att alla syrier kan få asyl i Sverige. Ibland är det missförstånd men ibland är det så att de tror att vårt system går mycket fortare än det gör, säger Charlotta Ozaki Macias.

Varje morgon är det långa köer utanför ambassaderna i Amman, Ankara och Kairo, skriver Dagens Nyheter. Människor som kommit i förhoppningen att de kan få uppehållstillstånd i Sverige.

Förra veckan kom Migrationsverkets beslut att syrier som redan är i Sverige och har ett treårigt, tillfälligt uppehållstillstånd kan beviljas permanent uppehållstillstånd.

Många som kommer till ambassaderna har antingen missförstått beslutet, eller tar alla chanser som finns för att få komma till ett nytt land.

– När ett land beslutar sig för att ge asyl till en större grupp leder det naturligtvis till en förhoppning om att man ska kunna lämna den krigs- eller kriszon man befinner sig i. När det gäller Syrien är det många människor som befinner sig i exil sedan många år. Självklart ger det här hopp om att man ska kunna få en fristad någonstans, säger Charlotta Ozaki Macias.

Asyl för syrier

Personer från Syrien som har en familjemedlem i Sverige som fått permanent uppehållstillstånd har möjlighet att ansöka om att få komma hit.

För andra gäller, som tidigare, att de måste vara på plats i Sverige för att kunna söka asyl. Många försöker ta sig hit på illegal väg, andra via arbets- eller studietillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".