En kvinna smörjer in ansiktet med hudkräm. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Receptfria läkemedel med antibiotika granskas

2:47 min

Läkemedelsverket ska granska reklamen för några av de första receptfria läkemedlen som innehåller antibiotika. Det handlar om två krämer mot utslag i ansiktet, som bland annat marknadsförs på Youtube, i tidningar och i reklamradion.

Läkemedelsföretagen som tillverkat krämerna misstänks ha brutit mot reglerna och undanhållit viktig information i reklamen, säger Anders Ullerås vid Läkemedelsverket.

– Det här preparatet har som förutsättning för receptfri användning att man ska ha fått diagnosen fastställd av läkare innan man använder det, och den som tipsade om det här tyckte inte att det framgick tydligt av reklamen, säger Anders Ullerås.

För läkemedel på recept är det förbjudet att göra reklam till allmänheten, men för receptfria produkter går det bra om man redovisar nödvändig information. Till exempel att det krävs ett läkarbesök och en diagnos för att använda krämen.

Men i reklamen för krämen Rozex nämns inget av det. Och Anders Ullerås säger att om reglerna inte följs kan läkemedel återfå recepttvånget, och det kan också bli ett vite.

– Receptfriheten är ju godkänd enligt vissa förutsättningar och om man inte lyckas leva upp till det här så är det möjligt att receptfriheten dras tillbaka. Det har ju hänt förr att produkter varit receptfria men att man av olika skäl har återkallat receptfriheten. I nuläget har vi inte sett någon anledning att agera beträffande det, men det följs upp löpande.

Innan Läkemedelsverket beslutade att krämen Rozex skulle bli receptfri, diskuterade man också risken för resistensutveckling bland annat med Smittskyddsinstitutet och nätverket Strama. Det vill säga att om krämen överanvändes kunde bakterierna som orsakar utslagen bli motståndskraftiga mot antibiotikan.

Mats Erntell som är ordförande i antibiotikanätverket Strama säger att man ser risken som liten.

– Vi bedömde att risken för resistensutveckling var låg.

Finns det andra risker?

– Det är alltid en oro, när man lägger ett läkemedel på huden att man stimulerar till allergiutveckling. Därför är man väldigt försiktig med lokal behandling på huden.

Om man nu använder de här läkemedlen utan att ha varit hos läkare, hur ser du på den risken?

– Risken är stor att man ställer fel diagnos. Förutsättningen är att man har sökt läkare och fått en bekräftad diagnos, säger Mats Erntell.

Fakta: Receptfritt med antibiotika

Enligt Smittskyddsinstitutet finns tre receptfria preparat som innehåller antibiotika, de två krämerna Rozex och Rosazol mot rosacea, samt Bafucin mot halsont.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista