Daniel Alling och Gunnar Bolin svarade direkt från Berlin. Foto: Angela Wiese/Sveriges Radio.

Chatt med Daniel Alling och Gunnar Bolin om valet i Tyskland

På söndag, den 22 september, går Tyskland till val. 61,8 miljoner tyskar är röstberättigade. Vilka kandidater och vilka partier får deras förtroende? Sitter Merkel kvar? Vad betyder ett eventuellt maktskifte för Tyskland, Europa och för oss här i Sverige?

Läs hela chatten med Daniel Alling, korrespondent i Tyskland, och Gunnar Bolin, tidigare Tysklandskorre och nu kulturkorrespondent för Sveriges Radio.

Angela Wiese: Hej och välkomna till vår chatt med korrespondenterna Daniel Alling och Gunnar Bolin. Vi drar igång om fem minuter!

09:55, 21 September 2013

Exilberlinaren: Hur bedömer ni chansen/risken för att CDU och SPD tvingas bilda en stor koalition igen?

Daniel Alling: Hej Exilberlinaren, det är rätt stor sannolikhet att det blir så. Men det är ju inte självklart. Får FDP mer än 5 procent och CDU 40 plus så räcker det kanske för den nuvarande regeringen. En del osäkerhetsfaktorer också kring AfD. Pratade med en igår som var övertygad om att Merkel skulle föredra att samarbeta med Die Grüne istället för SPD om hon behöver en ny koalitionspartner, men det tror inte jag. Ett sista alternativ skulle vara CDU + FDP + Grüne, Trafikljuskoalitionen, men det känns också långsökt. Den stora sensationen skulle vara om SPD ger upp sitt motstånd mot die Linke, och det ändå blir maktskifte, men det känns också rätt uteslutet med tanke på SPD - toppens starka dementier. Så antingen CDU + FDP eller CDU + SPD, det ser jag som de två mest sannolika resultaten. Men val är val, och i någon mening kan ju nästan allt hända. Liebe Grüsse, Daniel

10:00, 21 September 2013

Alias: Varför är valet i Tyskland så spännande?

Gunnar Bolin: Det beror på om det är du som tycker att det är spännande eller om du är förundrad över att tyskarna tycker att det är spännande? Men jag håller mig till varför jag tycker att det är spännande eftersom Tyskland sak i viss mån är vår.. Det är vår största handelspartner, det är ett grannland som alltfler unga både reser till och bor i. Sen tycker jag att det är spännade att se hur koalitionsbildandet kommer att gå, vem kommer Merkel bilda regering med? Så här i valrörelsens sista dagar verkar de flesta tro på den sk stora koalitionen dvs mellan Kristdemokrater och Socialdemokrater. Hälsningar från ett höstlikt Berlin.

10:01, 21 September 2013

Åke Sundin: Hej Synnerligen bra studioettprogram från Berlin i dag. Ett diskussionsämne saknade jag - det faktum att Tyskland är ett europeiskt unikum i det att man saknar ett högerpopulistiskt parti i parlamentet och att det knappast finns på kartan att så skulle ske.Kanske återkomma om detta? Med vänlig hälsning Åke Sundin

Daniel Alling: Hej Åke, tack för dina ord, det var roligt att sända. Vi pratade ju lite iallafall om partiet Alternative für Deutschland, AfD, som ju går till val på ett eurokritiskt budskap, eller framförallt en kritik mot hur Tyskland agerar i skuldkrisen. Det partiet har av vissa bedömare setts som ett möjligt högerpopulistiskt parti, vilket partiet självt förstås dementerar.
Annars brukar man säga att Tyskland på grund av sin historia är "vaccinerat" mot högerpopulism, och att det hittills förhindrat att det dykt upp liknande partier som idag finnsi nästan alla andra länder.

10:04, 21 September 2013

Jonatan: Hej och tack för en bra bevakning av ett intressant och för både Sverige och Europa viktigt val. Bra public service helt enkelt. Min fråga handlar om det tyska valsystemet. Både enmansvalkrets-system och proportionellt system tillämpas samtidigt, och alla röstberättigade har två röster? Hur fungerar detta egentligen och vad är syftet?

Daniel Alling: Hej Jonatan, tack för berömmet. Det tyska valsystemet bygger på just det du skriver om, att varje person har två röster. Med första rösten, Erststimme, röstar direkt på kandidater i sin valkrets. Den kandidat som får majoritet i en valkrets via Erststimme är klar för förbundsdagen. Den andra rösten, Zweitstimme, används för att rösta på partiernas vallistor som de har i de olika delstaterna. Det är andra rösten som mest avgör styrkeförhållandena i förbundsdagen. Men för att det ska bli balans mellan första och andra röstens effekter som har också ett system med "överhängsmandat" och "utjämningsmandat". Det innebär att platserna i förbundsdagen kan bli många fler än de ordinarie 598. Just nu sitter 622 i Förbundsdagen, och många räknar med att med det nya systemet, som infördes inför årets val, att det kan bli upp mot 650 platser.

10:10, 21 September 2013

Daniel Alling: Åke och Jonatan, naturligtvis Liebe Grüsse, åt er också!

10:11, 21 September 2013

Oskar: Hur brukar valdeltagandet se ut i Tyskland? Har det blivit bättre/sämre jämfört med förr i tiden?

Daniel Alling: Hej Oskar, i förra valet sjönk valdeltagandet till det lägsta någonsin sen efter 2:a världskriget, bara knappt över 70 procent. I år har man sagt att det kan sjunka ännu mer, eftersom opinionsläget legat så stabilt för en fortsättning med Merkel som kansler så länge. Också säger många att det kan bero på att huvudkombatanterna i politiken här, CDU och SPD uppfattas som för lika. Dock steg valdeltagandet i valet i delstaten Bayern förra helgen, vilket kom lite överraskande och det kanske ändå kan tyda på att det blir lite högre även i hela riket. Ett högt valdeltagande är viktigt för oppositionen, deras väljare blir lättare soffliggare än kristdemokraternas. Därför har deras kandidater verkligen uppmanat sina väljare att verkligen gå och rösta.
Liebe Grüsse, Daniel

10:14, 21 September 2013

Omid: Hej, Jag har sett diverse statistik och märkt att de rödgröna skulle vara tätt inpå de konservativa/liberalerna om de hade samarbetat med Die Linke. Varför gör de inte det? Hälsningar, Omid

Gunnar Bolin:
Jag kastar mig över tangentbordet trots att Daniel förstås gjort flera inslag om detta den senaste tiden. Men jag träffade författaren Ingo Schulze i torsdags och han menade att innan de övriga partierna ser Die Linke som ett parti bland andra och slutar att kalla de för demokratiskt opålitliga, så lever fortfarande kalla kriget. Schulze, född i DDR var själv en stark motståndare till regimen och såg Die Linke som sina fiender fram till för tio år sen. Men idag anser han att Die Linke visat att de inte är några gamla kommunister med DDR-nostalgi och ahn ser SPD:s motstånd som ett gammalt DDR-hat. Socialdemokraterna däremot ser Die Linke som tre partier i ett, dels en pragmatisk respektabel del i det gamla öst som bla i delstatsparlament visat att man är redo att kompromissa och föra ansvarsfull politik, dels en gammelkommunistisk del och dels en mer anarkistisk totalt opålitlig del som främst symboliseras av vissa delar av Die Linke i väst. För de ledande i SPD (soc.dem) var också tiden med Oskar Lafontaine som ledare för Die Linke ett rött (hehe) skynke eftersom man ännu inte förlåtit Lafontaine för hur han lämnade SPD på sjuttiotalet. Men i dagens Tagesspiegel säger Peer Steinbrück att det inte kan bli tal om en koalition fram till 2017. Tydligt just 2017, vilket ju kan tydas som att om det inte går att bilda regering för SPD och de Gröna denna gång (vilket ingen tror) så kommer man nog kunna tänka sig att vända sig till Die Linke 2017. Tschüssi som tysken säger!

10:17, 21 September 2013

mats: Är det någon skillnad hur man röstar mellan det forna öst Tyskland och forna Västtyskland: kan se tendenser . Mvh. mats

Daniel Alling: SPD och Die Linke är starkare i öst än i väst, traditionellt sett. I delstaten Brandenburg, runt Berlin, blev t ex die Linke nästan starkaste parti vid förra valet. Men det börjar långsamt ändras, blir mer jämnt fördelat över landet och CDU, kristdemokraterna, har blivit stort på flera håll även i öst. I delstaten Sachsen t ex är man starkt. Men än så länge kan man säga att "vänsterpartierna" är starkare i öst än i väst. Det beror på att de fortfarande uppfattas som mer satsande på sociala frågor, arbetslösheten är ju t ex högre i öst. Men att Merkel kommer från f d DDR anses ändå hjälpa CDU att få många röster även i gamla öst.

10:24, 21 September 2013

Läsare: Hur förhåller sig tysk media till valrörelsen, är den opartisk eller märker man att olika tidningar tar ställning i valfrågor / för eller emot olika partier?

Gunnar Bolin: Hej läsare (och lyssnare också kanske...) ! Precis som i Sverige så har de största tidningarna ledarsidor som mer eller mindre stödjer en sida. En kritik jag hört här i Tyskland är att alla medier varit för hovsamma mot Merkel och för kritiska mot Steinbrück. Min erfarenhet är att public service TV bjuder på opartisk och ständigt pågående debatter med företrädare för alla partier. I princip kan man sju dagar i veckan njuta (?) av samtal, samtal, samtal. Jag gillar det, men ser inte gärna allt.. Hej från Berlin

10:26, 21 September 2013

Daniel Alling: Liebe Grüsse även till Mats

10:26, 21 September 2013

Mia: Om man ska vara emkel - vad blir den största skillnanden för Tyskland, Europa och Sverige om Merkel förlorar?

Daniel Alling: Hej Mia, för Tyskland blir den största skillnaden att det kommer införas t ex en lagstadgad minimilön i alla branscher på 8.50 euro. Dessuom kommer de avskaffa vårdnadsbidraget har de lovat. Det kommer också bli höjda skatter för de som tjänar mest i Tyskland, allt för att finansiera mer välfärd. Motståndarna säger förstås att allt detta kommer göra det sämre för den tyska ekonomin.
För Europeisk del tror jag inte skillnaden blir jättestor. Både SPD och De Gröna är ju mycket EU - och Europositiva partier. De vill t o m gå längre i integrationen än vad CDU vill. De har dessutom röstat för allt Merkel har gjort i skuldkrisen hittills. För svensk del tror jag inte valutgången kommer göra så väldigt stor skillnad, det som avgör för svensk del är ju om den tyska ekonomin går bra eller inte, och det återstår ju att se om den kommer göra även i framtiden.

10:29, 21 September 2013

Daniel Alling: Jag glömmer hela tiden på slutet: Liebe Grüsse, Mia!

10:30, 21 September 2013

Jina: Varför är så många av de stora svenska medierna i Tyskland och rapporterar? Såg att även DN är där. Måste man vara på plats för att berättar hur det gick?

Gunnar Bolin: Hej Jina. Ja, man måste vara på plats för att kunna rapportera om ett val. Sitter du hemma är du ju beroende av någon annan journalists syn på vad som hänt. Själva konstaterandet av vem som vann kan förstås någon hemma i Stockholm göra, men ska du förklara varför Merkel sitter kvar (som det verkar) så måste du vara här. Du måste kunna svara på frågor som "hur ser man på det i tyskland?" Vad säger man om det? Hur reagerar man i tyskland på detta? DN har en korrespondent på heltid här, precis som vi. Daniel Alling bor ju i Berlin. På så sätt får du en mängd inslag och rapporter om vardagsliv i Tyskland, om hur det är att leva här, och inte minst initierade analyser av politiken. Sen tycker jag att det är kul att även medier som inte har ordinarie korrespondenter här är här nu när det är val. För det tyska valet är superintressant även för oss svenskar. Hälsningar Gunnar

10:34, 21 September 2013

Tommy Råberg: Piratenpartei låg på 13 procent för ett år sedan och nu nere på 2 procent. Vad beror det på?

Daniel Alling: Hej Tommy, ja, det är ett verkligt snabbt tapp som Piratpartiet har gått igenom, liksom De Gröna nu på slutet. För Piratpartiets del beror det delvis på interna stridigheter som satte igång efter att partiet kom in i tre delstatsparlament under kort tid under 2012. Dessutom när det gick så bra i valet i Berlin och det var stor medieuppmärksamhet på partiet valde många av tyska proteströstare, som alltid finns en hel del av i Tyskland, att rösta på Piraterna. När den uppmärksamheten försvann var det inte lika lätt för partiet. Det gjorde också misstaget att inte ha arbetat fram ett heltäckande program, så när partiet, när det gick som bäst, fick frågor om andra saker än "internetfrågor och transparens" , t ex eurokrisen och utrikespolitik så hade man inga svar, vilket gjorde att trovärdigheten lite gick förlorad hos många väljare. Liebe Grüsse, Daniel

10:37, 21 September 2013

Daniel Alling: Till Mia igen: jag menar förstås att den nya minimilönen blir 8.50 euro i timmen, inget annat :)

10:42, 21 September 2013

Münchenbo: Hej Daniel och Gunnar! Bor själv sen några år tillbaka i Tyskland och älskar att höra Era analyser i SR. Grymt bra. en sak som slagit mig är att det förkommer mycket mer öppen kritik inom de egna leden i samtliga tyska partier än i Sverige. Tex i Euro frågor blir Merkel mer kritiserad av CDU/CSUare och FDPare än av Socialdemokrater. Hur kommer det sig att folk internt är så mycket mer frispråkiga i Tyskland än i Sverige? LG

Gunnar Bolin: Hallo im München! Jag tror att det till stor del beror på Tysklands storlek. Med de 16 förbundsländer där ju vissa (bland annat där du bor) har större invånarantal än Sverige och där man går till loakala val vid olika tidpunkter så innebär det att det ständigt pågår valdebatter i Tyskland. Det finns också en mängd olika koalitioner på förbundslandsnivå som man inte har på det nationella planet. Det här innebär att partierna ständigt är ute i debatter, att de måste kompromissa och fatta beslut som kanske moderpartiet inte har på sin agenda. Det här (spekulerar jag...) kan vara en delförklaring till att debatten sker mer i offentligheten än i Sverige. Hälsningar från köksbordet hemma hos Daniel i Prenzlauer Berg.

10:44, 21 September 2013

Angela Wiese: Nu är det 10 minuter kvar av chatten, så skynda att ställa frågor!

10:50, 21 September 2013

Karin: Hej. Tack för en bra chatt. Jag undrar vad Tysklands största huvudbry just nu? Är det ekonomin?

Daniel Alling: Hej Karin, ekonomin får ju alltid stort fokus i Tyskland, att det går bra för exportindustrin är ju helt avgörande för landets ekonomi. Men där står man ju bra rustad. Två stora andra huvudbryn för framtiden ser jag istället: 1. Energiewende. Dvs att man har bestämt sig för att lägga ner kärnkratften fram till 2022 och att det fram till 2050 ska vara 80 procent förnyelsebar energi i Tyskland. Bakom detta finns grundläggande konsensus, men frågan är hur ska det gå till i detaljerna och hur dyr får denna omställning blir innan det skadar, som en del befarar, just ekonomin? Det finns beräkninar att omställningen kommer kosta 1000 miljarder euro, sagt av nuvarande miljöministern Almaier. Detta är en fråga som Tyskland, oavsett regeringsfärg i framtiden kommer bli mycket upptaget med. 2. Befolkningstillväxten och befolkningssammansättningen. I Tyskland föds få barn jämförelsevis, och befolkningen blir allt äldre, det kommer saknas utbildad arbetskraft på flera områden i framtiden och det kommer kosta mycket att i framtiden försörja allt fler pensionärer. Detta är en fråga som också här ihop med hur det går för ekonomin och exportindustrin, och är ett stort framtida huvudbry. Liebe Grüsse, Daniel

10:53, 21 September 2013

Martin Andersson: Hej, tack för en mycket intressant rapportering från Tyskland från er båda. En fråga rörande tillbakagången för de gröna. Är det er uppfattning att detta beror på en geniun förändring i opinionen eller är det främst drivet av pedofildiskussionen?

Gunnar Bolin: Hej Martin! Det finns två partier som gått starkt nedåt sedan förra valet (enligt opinionsundersökningarna måste man ju tillägga) och det är FDP och som du säger, De Gröna. Många tror att De Gröna gjorde en felkalkylering när mnan profilerade sig som ett skattehöjarparti (vilket ju kan låta cyniskt, man kan ju också se det som att de verkligen brinner för fördelningsfrågor). På det sättet tappade de mängder av väljare som kom från den borgerliga sidan, de som gärna ser att man satsar på förnyelsebar energi, ett renare jordbruk mm, men som inte vill se kraftiga skattehöjningar. Pedofilidebatten kom in relativt sent och har nog skadat de rejält under slutspurten, men som sagt var: analytiker i Tyskland ser det främst som ett stort misstag att de vände ryggen mot borgerliga väljare som var en stor del av deras tidigare uppgång.

10:55, 21 September 2013

Sieglinde: Minns första valvakan där Merkel vann - framåt morgonen blev det klart och hon stod framför kameran för att tillkännage det, omgiven av två herr-höjdare från CDU och CSU vilka hon snuvat på rollen som kanslerskandidat. Herrarna lutade sig bakåt och pratade och flabbade högt bakom ryggen på henne medan hon kungjorde vinsten och sin framtida status. Ett ikoniskt ögonblick av det tyska manssamhället, som till stora delar fortfarande är det mest intakta i Europa. Hur har hon lyckats bemästra detta? Som Thatcher genom att bli en del av det, eller har där knoppats ett uns feminism också?

Daniel Alling: Hej Sieglinde, Merkel anses tycka väldigt illa om storvulna och machoinriktade och högljudda manliga makthavare. Hon har ju gjort sig av med många av dem i CDU - toppen, och hennes viktigaste rådgivare på kanslerkontoret är två kvinnor. Den som anses som nummer två i CDU är ju också en kvinna, 7 - barnsmamman Ursula von der Leyen, arbetsmarknadsminister. Så i så motto har Merkel lyft fram kvinnorna i partiet. Men hon får kritik från andra håll för att inte tillräckligt tydligt lyfta fram eller gå i bräschen för det som ofta beskrivs som feministiska frågor, som lika lön för lika arbete, dagisplatser eller jämlikhet i bolagsstyrelser. Så på detta område finns det kritik mot henne, att trots att hon flyttat fram kvinnors positioner, inte minst bara genom sitt exempel, så kunde hon göra mycket mer i konkret politik för kvinnor. Liebe Grüsse, Daniel

11:00, 21 September 2013

Angela Wiese: Vi förlänger chatten till 11.15 eftersom vi fått in så många bra frågor!

11:00, 21 September 2013

Silvana: Hej! Någon har redan frågat varför är det så viktigt att nästan alla medier i Sverige följer val i Tyskland med så stor uppmärksamhet som är lite ovanligt men positivt tycker jag. Nu undrar jag om morgonens val kommer att påverka det ekonomiska eller något annat läge i Sverige och varför? Jag frågar det för att det känns som att det kommer att leda till stora ändringar och någon slags ovisshet i fall att Angela Merkel förlorar imorgon? Tack!

Gunnar Bolin: Hej Silvana! Skulle det bli ett regeringsskifte i Tyskland och tom med en socialdemokratisk kansler, så skulle det säkert utlösa en viss oro på börserna och också inom EU. Men det skulle förmodligen vara snabbt övergåeende. Skillnaderna mellan SPD:s politiska program och CDU:s är inte så stora så att det "drabbar" Sverige på något sätt, vare sig vad gäller EU, euron eller handeln. Men i det långa loppet är naturligtvis detta jätteland enormt viktigt även för Sverige. Hej från Berlin!

11:01, 21 September 2013

Jossan: Vad har hitills varit Angela Merkels största styrka?

Daniel Alling: Hej Jossan, Angela Merkels popularitetssiffror har stigit i höjden framförallt under eurokrisen. Dessförinnan var hon populär mer i bara sitt eget partis. Men hennes största styrka, som jag ser det, var att hon under den mest brinnande krisen fick tyskarna att känna att "lita på mig, jag tar hand om det här, era pengar är säkra, allt kommer att bli bra". Hon lyckades övertyga folk om detta, på ett skickligt sätt. Sen har det som länge sågs som hennes problem, nämlgien hennes lågmäldhet, ganska små gester utåt sett, hennes lite sparsamma klädstil och framtoning, blivit till hennes styrka i osäkra tider. Hon har framstått som att hon lever som hon lär, på något vis. Liebe Grüsse, Daniel

11:05, 21 September 2013

DocMa: Hur är det möjligt att Angela Merkel förklarat att "multikulti" är ett misslyckat koncept, precis som Horst Seehofer, delstatschef i Bayern gjort , när man i Sverige närmast celebrerar multikulturalism som statsreligion. Varför blir hon inte hudflängd som rasist i medierna för ett sådant uttalande?

Daniel Alling: Hej DocMa. Angela Merkel har ju många gånger förtydligat vad hon menade det med det uttalandet, och hon har aldrig enligt henne själv menat att det borde bli mindre invandring till Tyskland, utan att välkomstprocessen och mottagandet och integrationsarbetet måste bli bättre. Det finns möjligen en mer levande debatt om just de detaljern här. Liebe Grüsse, Daniel

11:12, 21 September 2013

Hans Bülow: För oss svenskar är det otänkbart att socialdemokrater och moderater bildar en stor koalition. I Tyskland går det mellan CDU och SPD. Varför är det tänkbart i Tyskland? Det finns ju ett demokratiskt problem om oppositionen förlamas i ett land.

Gunnar Bolin: Hej Hans! Det finns olika traditioner i olika länder, i Sverige har vi lång tradition av minoritetsregeringar, i Tyskland bildar man istället hellre koalition med fienden än sätter sig i minoritetsregering. Precis som i Österrike f.ö. Men jag håller med dig om att det finns ett demokratiskt problem. Under valrörelsen gör partierna allt för att påvisa hur enormt viktigt det är att man stödjer dem, och hur hemskt det blir om "de andra" vinner. Någon vecka senare ska man övertyga väljarna om att skillnaderna inte är oöverbryggbara och att man nog ska kunna enas. Bilderna av finansminister Steinbrück i intimt samtal med kansler Merkel från senaste stora koalitionstiden 2005-2009 är inget man vill bli påmind om under en valrörelse. Steinbrück har ju däremot sagt att han inte kommer att ingå i en stor koalition. Och nog kände SPD just som du skriver, att de förlamades en aning under senaste koalitionen vilket sen märktes i valresultatet 2009. Kritiker säger att möjligheterna till en stor koalition har vuxit i samma takt som de tydliga skillnaderna mellan de största partierna krymper. Grüss aus Berlin!

11:14, 21 September 2013

Angela Wiese: Nu avslutar vi chatten för i dag! Tack för alla bra frågor. Ni som inte hann fråga i dag får en ny chans på söndag kväll. Då blir det interaktiv valvaka här på sverigesradio.se, med möjlighet att ställa frågor till Daniel och Gunnar!

11:16, 21 September 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista