Enligt polisen har hoten mot de som vill lämna kriminella gäng ökat de senaste åren. Foto:Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Gängkriminella i Malmö hoppar av

1:53 min

80 personer har hittills fått hjälp att lämna olika kriminella gäng eller kriminella miljöer i Malmö. Malmö stads socialförvaltning och det speciella konsultationsteamet för avhoppare tillsammans med polisen insatser har haft effekt, säger enhetschefen Arash Zinat-Bakhsh.  

– Det är ju lugnare i staden. Det är färre polisanmälningar som kommer in, vilket känns väldigt roligt, säger Arash Zinat-Bakhsh.  

Konsultationsteamet för avhoppare startade för ett och ett halvt år sedan poliser ute på fältet slagit larm om att det fanns ett stort behov av att hjälpa dem som ville lämna den kriminella miljön, men polisen då hade ingenstans att hänvisa de som bad om hjälp.

– Det som är gemensamt för de flesta som den här verksamheten som jag ansvarar för träffar är att de är hotade.

Enligt polisen skiljer sig Malmö från till exempel Göteborg genom att Malmö har fler kriminella gäng, men de kan sällan knytas till ett särskilt område av staden och gängen är mer löst sammansatta.

Konsultationsteamet måste dels vara så anonyma som möjligt och dels arbeta snabbt om en person tar kontakt, säger Arash Zinat-Bakhsh.

Dröjer man med insatserna ger de som söker hjälp kanske upp och går tillbaka till det liv de egentligen vill lämna. Av de 80 som hittills sökt hjälp finns en liten andel som inte nödvändigtvis lever ett kriminellt liv.

– Vi träffar ju partners till de som är hotade och de kan ju också vara hotade, så det förekommer också.

Konsultationsteamet har inte satt någon åldersgräns för de som kan få hjälp och hittills har den yngsta varit tretton år och den äldsta femtio.

Majoriteten är däremot män mellan tjugo och fyrtio år.

De kriminella gängen både säljer och använder droger och en gransknings som polisen och socialförvaltningen har gjort av de ungdomar som förkommer flitigast i polisens register visar att 90 procent av dem använder droger.

Enligt polisen har hoten mot de som vill lämna kriminella gäng ökat de senaste åren och en del av de som lämnar ett gäng riskerar sina liv.

– Ja det krävs nog en hel del mod för att just ta tag i sin situation och vilja ändra sin livsstil. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista