Tung artillerield mot staden Saraqeb i norra Syrien. Foto: TT

Våldet fortsätter och eskalerar i Syrien

1:53 min

Samtidigt som omvärlden är fullt upptagen med diplomati om Syrien och dess kemiska stridsmedel har våldet inne i landet fortsatt och till och med ökat i vissa områden.

Ekot har pratat med Mahmoud i Aleppo som säger att striderna och våldsamheterna sker i skuggan av det diplomatiska spelet.

– Det har blivit värre, striderna, artillerielden och flygräderna. Det är värre än någonsin tidigare för människorna i Syrien, säger Mahmoud på en dålig telefon från Aleppo.

Av säkerhetsskäl vill han inte framträda med hela sitt namn.

Varje dag kräver flygattacker nya dödsoffer, i veckan bombades bland annat en skola och ett fältsjukhus i al Bab nordöst om Aleppo. I dag har förorter till Damaskus attackerats, liksom områden i Homs och Latakia.

Samtidigt fördrivs också civila av extremistiska rebellgrupper med anknytning till al-Qaida. En sådan grupp, ISIS, islamiska staten i irak och al Sham, består till stor del av utländska krigare och ligger bakom en rad kidnappningar, mord och självmordsdåd. De hamnar också regelbundet i strider med andra regimmotståndare.

En talesman för Fria Syriska Armén erkänner problemet, men säger att man inte mäktar med att ta tag i det förrän man störtat Assadregimen.

En sak som förändrats den senaste tiden är tillgången till mat, i rebellstyrda delar i norra Syrien har tillgången blivit bättre, medan nöden växer i  den regimkontrollerade delen av Aleppo.

--Tusentals människor från regimkontrollerade delar av Aleppo tar sig över gränsområdet till de rebellkontrollerade områdena för att skaffa förnödenheter, säger Mahmoud.

Orsaken till den nu omvända fördelningen är att rebellstyrkor skurit av viktiga försörjningsleder.

Syrien är i dag ett inferno av våld, anklagelser, rykten och falska uppgifter och mitt i allt blir de största offren de civila.

Medan omvärlden försöker göra diplomatiska framsteg har många civila regimmotståndare tappat hoppet. En gnista tändes när USA hotade med attack, men också det hoppet släcktes säger Mahmoud.

--De har förlorat sin tro på Obama och hans regering trots att de i början var optimistiska, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista