Blobfisken är världens fulaste djur

Den slemmiga och monsterlika blobfisken har korats till vinnare i en tävling som uppmärksammar hotade och ”estetiskt utsatta” djur.

Blobfisken är en djuphavsfisk som framförallt lever utanför Australien. Eftersom den lever på 600 - 12 00 meters djup ses den sällan av människor men dess geléaktiga kropp har jämförts med Jabba the Hutt, skriver The Guardian.

Trots att blobfisken är oätlig för de flesta andra fiskar är den utrotningshotad eftersom den ofta fastnar i näten under djuphavsfiske med trål.

Föreningen Ugly Animal Preservation ordnade en tävling för att utse sin nya maskot och samtidigt uppmärksamma hotade och ”estetiskt utsatta” djur. Mer än 3 000 röster kom in och blobfisken vann stort med 795 röster.

– Alldeles för länge har söta och fluffiga djur tagit över rampljuset, men nu får blobfisken ge röst åt djur som alltid glöms bort, säger föreningens ordförande Simon Watt enligt The Guardian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista