Fredrik Reinfeldt litar på Tobias Billström. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Reinfeldt försvarar Billströms aktieaffär

1:43 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar nu migrationsminister Tobias Billström, som kritiserats efter en aktieaffär i gruvbolaget Northland Resources.

Enligt Reinfeldt räcker det med att Billströms säger att han inte haft tillgång till insiderinformation.

– Jag måste utgå från att det han har angivit stämmer, nämligen att han vid tillfället inte hade tillgång till sådan här information. Jag har också noterat att han har uttryckt att han förstår om det väcker frågor och att han har valt att lägga sitt aktieinnehav hos en extern förvaltare, det tycker jag är bra, säger Fredrik Reinfeldt.

Frågan är vad migrationsminister Tobias Billström visste eller inte visste om att det fanns en räddningsplan på gång för gruvbolaget Northland Resources när han köpte 30 000 aktier i företaget den 13 februari. Bland de som deltog i räddningen av Northland fanns bland annat statliga gruvkoncernen LKAB.

TV 4 Nyheterna har rapporterat att informationen fanns tillgänglig för regeringen fem dagar före ministerns aktieköp.

– Han har ju själv angivit att han följer de rutiner som finns och att han inte säger sig ha haft tillgång till någon information som inte är öppen för alla, säger Fredrik Reinfeldt.

Är du övertygad om att han har följt de regler som du anser ska följas?

– Jag har ingen anledning att utgå från något annat än att det han säger stämmer.

Finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Peter Norman har när de fått frågor om Billströms sagt att de är försiktiga med aktieaffärer med hänvisning till deras arbeten.

Enligt den senaste listan över ministrarnas värdepapper från i somras ägde Tobias Billström aktier i åtta bolag. Redan innan köpet i februari hade han aktier i Northland, i juli ägde han 67 000 stycken värda 32 000 kronor. Det senaste halvåret har Northland-aktien tappat över 90 procent av sitt värde. Tobias Billström ska numera ha en utomstående förvaltare av sina aktier.

Ekot har sökt Tobias Billström för en intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista