Självmordssajter kartläggs

Självmordssajter där unga peppar varann att tillsammans ta livet av sig har ökat. Nationellt centrum för suicid-forskning ska nu kartlägga sidorna. (P3 Nyheter)

– Har man sådana tankar och inte har någon annan att vända sig till kan det här utlösa handling. Det är en av anledningarna till att kartlägga det här, säger Michael Westerlund, doktorand på Medie- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms universitet.

I bland annat Japan och USA känner man till flera fall där personer lärt känna varandra via självmordssajter och sedan träffats för att tillsammans begår självmord.

Inga kända fall i Sverige
I Sverige finns inga sådana fall och Mikael Västerlund säger att det inte heller finns några renodlad svenska sajter men på sidor som Skunk och Lunarstorm kan man hitta diskussionsforum där självmordsbenägna frågar efter de effektivaste sätten att ta livet av sig.

– Den här sidan är helt fruktansvärd. De tycker att mänskligheten ska utplåna sig själv, säger Michael Westerlund.

Hur många renodlade självmordssajter finns det?

– Det handlar om tusentals, säger han.

Han menar att anledningen till att yngre söker sig till de här sajterna är bland annat att det i samhället fortfarande är tabubelagt att prata om självmord och då blir de här sidorna en plats som många vänder sig till.

I Sverige är det drygt två personer i veckan under 25 år som begår självmord och är det är den vanligaste dödsorsaken.

Inte förbjudet
Sidorna är inte olagliga eftersom det inte är olagligt att begå självmord men han menar att man kan se de som medhjälp till självmord och det är olagligt.

– Det är alltid en politisk vilja som krävs, säger Michael Westerlund.

Sukran Kavak, P3 Nyheter
sukran.kavak@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".