Dyngbagge på dyngboll rullandes dynga. Dyngbaggen är iklädd keps. Foto: Marcus Byrne

Svenskar prisas för dyngbaggar med hattar

1:25 min

Det blev svenskt pris när det vid Harvard universitet delades ut priser till upptäckter som först får folk att skratta och sedan tänka. Enligt arrangörerna ett slags alternativt till nobelpriset – Ig Nobel prize.

– Det var helt galet faktiskt. Det var spex, mer eller mindre, från början till slut. Och det var så himla roligt. Det var en riktigt speciell och ovanlig ceremoni, säger Erik Warrant vid biologiska instutitionen vid Lunds universitet, som var med och tog emot priset.

Priserna som delades ut gick till forskare för upptäckter som är ovanliga, skrämmande och fantasifulla inom vetenskap, medicin och teknik.

Erik Warrant, Marie Dacke och Emelie Baird vid Lunds universitet fick ta emot priset i kategorin biologi och astronomi för sin upptäckt om dyngbaggars orienteringsförmåga med hjälp av små hattar.

– Vi har upptäckt att dyngbaggar orienterar sig under natten med hjälp av vintergatans ljusspalter på himmelen. Och med hjälp av hattarna kunde vi ta bort deras syn på himmelen helt enkelt. Och när vi gjorde det hade vi inte möjlighet längre att orientera sig.

Galan arrangerades för 23:e gången och tio priser delades ut, av riktiga nobelpristagare.

Andra priser gick bland annat till ett system som kapslar in flygplanskapare och med hjälp av fallskärm för de till marken där polis väntar, ett experiment som bekräftar att fulla personer anser sig själva mer attraktiva.

Men det är inte bara humor.

– Alla forskaren, eller de flesta i alla fall har gjort forskning som precis som vår är seriös. Men man kan också se på det som ganska humoristiskt i alla fall, för det låter ganska galet trots att det finns en sund vetenskaplig grund för det, säger Warrant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista