Partiledaren Christian Ude bör ta över styret av Bayern, tycker landsdelens socialdemokrater. Foto: Wiktor Nummelin/TT.

Tysklands ekonomiska motor Bayern går till val

1:47 min

På söndag är det val i Tysklands ekonomiskt starkaste delstat Bayern. Många ser valet som ett förspel till förbundsdagsvalet en vecka senare.

I Bayern har kristdemokraterna CSU styrt sen 1953 och nu hoppas partiet ta tillbaka sin egen majoritet i parlamentet, något förbundskansler Angela Merkel hoppas ska gynna henne i valet om en vecka.

Franz Entzersberg står på en gata i München och säger att CSU har ju inte direkt skadat den här delstaten under alla år.

– Kanske det besvarar er fråga, fortsätter han.

För honom är det en självklarhet att det i Bayern så mäktiga partiet ska styra delstaten i en egen regering. Även för Volker Weinmann i staden Würzburg i norra Bayern.

--Tydliga majoriteter är bra för landet, då  blir det lättare att få igenom politiken och det går ju bra för Bayern med CSU, säger Volker Weinmann.

Att CSU kommer fortsätta regera den rika delstaten ses som en självklarhet även om socialdemokraterna SPD för något år sen hade förhoppningar om att kunna utmana. Men så ser det nu inte alls ut att bli.

I stället har även förbundskansler Angela Merkel varit här flera gånger och hjälpt till i valkampen. En tydlig seger för CSU här, hoppas hon, ska ge en extra skjuts i förbundsdagsvalet nästa söndag.

Det är svårt för oppositionen här när Ekonomin blomstrar och arbetslösheten är mycket låg. I vissa branscher pratas det om full sysselsättning i Bayern. Men Karl Ischinger, som valarbetar för det Bayerns vänsterparti tror inte att valresultatet här kommer ha någon effekt på det stora valet om en vecka.

– Bayern har alltid varit ett specialfall. Om CSU får egen majoritet visar det bara på hur svaga de andra partier är här i Bayern, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista