Människor tänder ljus efter at fyra män dömts till döden för den brutala våldtäkten och mordet i Indien förra året. Foto: Anupam Nath/Scanpix

Indisk domstol dömde fyra till döden

1:56 min

Fyra män dömdes i dag till döden i Indiens huvudstad New Delhi. De dömdes för den uppmärksammade gängvåldtäkten och mordet på en 23-årig student i vintras.

"Häng dem" ropade demonstranter utanför domstolen i den indiska huvudstaden New Delhi i dag. Och domaren dömde alla fyra åtalade till döden, för den uppmärksammade gruppvåldtäkten och mordet i vintras. Han sa att när "allt fler övergrepp begås mot kvinnor kan domstolen inte blunda för sådana avskyvärda brott". De ska "hängas vid nacken tills de är döda", sa domaren.

Den yngste av de dömda, en 20-årig assistent på ett gym, grät högljutt när han fick höra sitt straff. Men familjen till offret, en 23-åriga student, var nöjd.

– Jag är mycket glad att min flicka fått rättvisa, säger pappan, medan mamman kramar om en polis utanför domstolen.

Medier och en högljudd opinion har krävt dödsstraff – liksom Indiens inrikesminister, som mitt under pågående rättegång slog fast att det var enda möjliga utgången.

Fallet väckte stor uppmärksamhet eftersom attacken mot 23-åringen, en ambitiös student från fattig bakgrund, och hennes manlige vän ombord på en buss var extremt brutal. Kvinnan misshandlades så svårt i underlivet, bland annat med ett rostigt järnrör, att hon dog knappt två veckor senare.

Fallet kom också att symbolisera indiska styrandes oförmåga att utrota en kultur av utbredda sextrakasserier och våld mot kvinnor, en kultur där våldtäktsoffer ofta beläggs med skam och skuld.

En av de åtalade hittades död i sin cell och den sjätte dömdes till ungdomsfängelse.

Försvarsadvokaten A.P. Singh pekade på hur politiker uppmanat till fällande dom och säger att hela rättegången var orättvis och att han tänker överklaga. Den processen kan ta åratal. Bara tre människor har avrättats i Indien de senaste 17 åren.

Även om den allmänna opinionen ropar på hängning säger en del experter och kvinnoaktivister att dödsstraff för våldtäktsmän som mördar inte kommer att göra Indiens kvinnor säkrare.

Lakshmi, en 40-årig städerska i domstolen där de fyra just fått sina dödsstraff, säger att med så många våldtäkter som sker, ska alla våldtäktsmän hängas? Hon säger att hon inte är säker på att detta var rätt dom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista