Uttagsautomaterna blir bara färre och färre i Sverige. Foto: Peter Dejong/Scanpix

Allt glesare mellan uttagsautomaterna

2:20 min

På mindre än två år har nästan var femte uttagsautomat för pengar i Sverige har dragits in. Sverige är nu ett av de sämsta landen när det gäller antalet uttagsautomater per invånare.

Samtidigt sätts en del nya uttagsautomater upp men då riskeras åtkomligheten att försämras.

Mats Stahre och Thomas Karlsson från Dingle i mellersta Bohuslän har sett bankkontoren med sina uttagsautomater succesivt försvinna från samhället.

- Föreningsbanken lades ju ner först. Sedan försvann Götabanken och då var det ju bara sparbanken kvar då. Det lades ju ner det med sedan, säger Thomas Karlsson.

Sverige är näst sämst inom hela EU vad gäller invånare per uttagsautomat. Tjeckien är sämst. Portugal har flest uttagsautomater. I Sverige är det Christina Rehnberg på länsstyrelsen i Dalarna som är nationell samordnare när det gäller att  kartlägga var uttagsautomaterna försvinner. 

– Det är ju tråkigt att det blir så att utsatta grupper som äldre, funktionsnedsatta, småföretagare som hamnar i kläm. Vi hoppas ju på att marknaden ska utvecklas på ett sätt som gör att de här problemen löser sig på något bra sätt och i andra hand får staten gå in och försöka hjälpa till, säger Christina Rehnberg.

Här i Dingle i Munkedals kommun mitt i Bohuslän bor 900 personer. Här fanns alltså flera banker, fram tills bara för några år sedan. Det sista som påminner om att funnits en bank är insättningsbox som företagare kan använda för att sätta in pengar via en låda i väggen på ett gult hus.

Men en bit på väggen är vitmålad, här fanns uttagsautomaten innan också den försvann för något år sedan. Men det går att ta ut pengar i Dingle.

– Jag tog ut pengar, det passar bra. Det finns ju ingen bank, säger Ebba Johansson.

Hade du hellre velat gå dit och tagit ut pengar?

- Ja, det hade jag gjort. Man har ju andra ärenden också däribland.

Ebba Johansson får ta ut sina pengar på samhällets uttagsautomat, inne i ICA-butiken. Butikschefen Rickard Olsson är nöjd.    

– När de lade ner banken i Dingle fick vi frågan att ta över och då körde vi på det spåret. Här har det varit jättepositivt, säger han.

Men alla är inte lika nöjda. Katrin Källman driver gatuköket vid den stora vägkorsningen i Dingle. Hon tycker att servicen försämrats betydligt för alla eftersom kontanter än så länge finns kvar som betalningsmedel.

– Bankerna vill minskar kontanter i samhället. De lägger ju istället det på oss i butikerna, säger Katrin Källman.

Nu står vi ju och tittar mot ICA Nära här i Dingle där det finns en uttagsautomat. Vad tycker du om det?

– Kanske inte lika bra att den är inne i butiken. Då måste man ju hålla sig till butikens öppettider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista