Regeringen vill ha fler förstelärare i skolorna

S vill satsa på mindre klasser
1:48 min

Regeringen föreslår att det ska bli ännu fler förstelärare och lektorer i skolorna.

Utbildningsminister Jan Björklund ser det som ett sätt att locka bra lärare till skolan – något han tror kan höja kvaliteten i undervisningen.

– Det gör det ju för att yrket kommer att bli mer attraktivt, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Regeringen har redan infört systemet med förstelärare och lektorer som får extra betalt, men antalet ska nu öka från ungefär 4000 i år till 15 000 nästa år – och på sikt 17 000. Det kostar på några års sikt drygt en halv miljard kronor per år, och förestelärarna får ungefär 5 000 kronor mer i månaden jämfört med vanliga lärare. Lektorerna får 10 000 kronor mer.

Förslaget möts positivt av såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet som stödjer systemet. Men skolan är i fokus den politiska debatten och partierna vill därför lägga mer på att höja kvaliteten i skolan i stället för sänka skatter. Socialdemokraterna vill satsa pengar på mindre klasser.

– Dels för att det visar att det ökar kunskapen hos barnen och eleverna, men också för att det gör arbetsmiljön bättre för lärarna, säger Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill lägga fem miljarder på höjda löner för alla lärare.

Regeringens förslag tas också emot positivt av Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet som båda tror på systemet. Men Bo Jansson, ordförande för Lärarnas riksförbund är kritiskt till att många kommuner bara infört tidsbegränsade förstelärartjänster och vill att de permanentas.

– Det är viktigt för at visa att det här inte bara är en tillfällig satsning och en tillfällig lösning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".