Indisk kvinnorättskämpe inte nöjd

1:18 min

Dödsdomen i dag efter den uppmärksammade gängvåldtäkten i Indien kommer inte leda till att fler kvinnor i landet anmäler våldtäkter. Snarare tvärtom. Det menar i dag den indiska feministen och författaren Urvashi Butalia i en intervju med Ekot.

--Jag är inte nöjd med dödsdomen. Jag är rädd att det i framtiden kan att vändas till något negativt, säger Urvashi Butalia.

Urvashi Butalia, som för tillfället befinner i Sverige, menar att de flesta våldtäkter, inte bara i Indien utan över hela världen, begås av någon inom eller runt den egna familjen – någon som offret känner. En dödsdom som den som föll i dag kommer bara leda till att färre kvinnor anmäler, då det finns en risk att en person i ens närhet kommer avrättas.

--Många våldtänkter kommer nog inte att anmälas. Men jag tror att det i dag är en del som jublar runt om i Indien, säger Urvashi Butalia.

I landet har en stark opinion krävt dödsstraff sedan den brutala gängvåldtäkten och mordet på en 23-årig student uppmärksammades i vintras. Enligt en färsk FN-undersökning i delar av Asien så erkänner nästan var fjärde man att han våldtagit. Den rapporten ger inte Urvashi Butalia mycket för. Det är klart värre i andra länder, menar hon.

--I Mexiko till exempel är det mycket högre andel män som våldtagit än i Indien. Det finns många andra länder där det är värre. Jag tror att den uppmärksamhet som den här gängvåldtäkten fått i världen lett till att många fått en bild att Indien är den värsta platsen i världen för kvinnor. Vilket det inte är, säger Uravshi Butalia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista