Peking upplevde i januari värre smog och mer luftföroreningar än vad som någonsin tidigare har uppmätts. Foto: Scanpix.

Så ska Kina minska luftföroreningarna

2:14 min

Regeringen i Kina annonserade i går nya åtgärder för att minska de svåra luftföroreningarna i landets städer.

Befolkningens upprördhet över luftföroreningarna har ökat det senaste året, och regeringen har hamnat under större tryck att agera. Åtgärderna som föreslogs i går innebär bland annat att fabriker ska stängas och att inga nya kolkraftverk får byggas i närheten av de största städerna. 

– Givetvis är det bra att det inte ska byggas fler kolkraftverk här omkring. Men om det kommer att hjälpa, ja det tvivlar jag på, säger 28-åriga Li.

Hon står på en gata i Peking med ett paraply i handen. Regnet hänger i luften i dag. Li hoppas på regn, för regnet slår ned de farliga små smogpartiklarna till marken. Luften i Peking är sällan så frisk som precis efter ett ordentligt regnoväder.

I januari år regnade det inte mycket. Då drabbades Peking av den värsta smog som någonsin uppmätts i staden. Partikelhalterna var då nästan tjugo gånger över EU:s gräns för vad som är hälsofarligt.

Den svåra smogen i januari blev det som fick bägaren att rinna över för många Pekingbor och invånare runt om i landet. Kraven på att något måste göras blev allt högre.

Åtgärderna som presenterades i går är de senaste i en lång rad försök från regeringen att visa på handlingskraft. Åtgärderna fokuserar på de tre mångmiljonstäderna Peking, Shanghai och Kanton. Bland annat ska de fabriker som smutsar ned värst stängas, och inga nya kolkraftverk ska få byggas i närheten av de här städerna.

Regeringen har lovat att de farliga partikelhalterna i de här städerna ska minska med 25 procent. Men det är högst oklart om det här målet kommer att kunna uppnås.

 

Det är just kolkraften som är den stora boven i dramat. Nationellt sett ska det därför satsas på kärnkraft, naturgas, vindkraft och vattenkraft. År 2017 får max 65 procent av elen i Kina komma från kolkraft, meddelades det igår.

Men det är ingen stor minskning. 2011 kom drygt 68 procent av elen från kolkraft. Och utsläppen från kolkraftverken kommer faktiskt att öka, eftersom energiproduktionen totalt stiger. Kina har planer på att bygga mer än 360 nya kolkraftverk. Ett normalstort kolkraftverk släpper ut ungefär lika mycket koldioxid som alla bilar, lastbilar och bussar i Sverige tillsammans.

Så även om smogen i Kinas storstäder kanske minskas, eftersom kolkraftverken placeras längre ifrån dem, så kommer utsläppen av växthusgaser från Kina att fortsätta att öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista