Västsvenska företag flyttar verksamhet

De flesta av Västsveriges 98 största företag funderar på, och håller också på med, att genomföra utflyttning av någon slags verksamhet. Det visar en undersökning som Västsvenska industri- och handelskammaren har gjort.

Den västsvensk företagsgrupp Mattssonföretagen genomförs uppsägningsförhandlingar, samtidigt som koncernchefen Stefan Mattsson i veckan ska åka till Shanghai i Kina för att inviga en ny verksamhet.

– Det är en liten strukturomvandling på gång genom att man säger upp folk som utför enklare uppdrag och istället anställer folk med högre utbildning på projektledarsidan. säger han.

– Man får gilla läget och göra det bästa av det, säger Stefan Mattsson.

20 till 25 sägs upp
Mattssonföretagen har sitt ursprung i den svenska varvsindustrin. Kunderna finns numera över hela världen. 300 personer är anställda men nu ska 20 till 25 personer sägas upp i Sverige.

Företagsgruppen är inte ensam. Enligt Västsvenska industri- och handelskammarens undersökning överväger eller genomförs utflyttningar vid två av tre av de stora företagen. I exakta siffror betyder det 67 av 98 tillfrågade företag. 

Bara tre av de 98 företagen planerar att flytta någon del av sin verksamhet hem till Västsverige, antingen från utlandet eller från andra delar av Sverige.

Högteknologisk verksamhet mest utsatt
Framför allt är det verksamheter knutna till högteknologi som är mest utsatta, enligt undersökningen, men i stort sett alla branscher genomför utflyttningar av verksamheter.

Koncernchefen Stefan Mattson säger att det är helt nödvändigt för hans företagsgrupp att snegla åt länder med lägre produktionskostnader.

– I vår företagsgrupp har vi merparten av våra verkstäder och konstruktionskontor i Sverige och det kommer vi fortsätta att ha. Men om vi ska fortsätta få internationella uppdrag måste vi krydda den produktion och den tillverkningen vi har med leveranser från länder med billigare tillverkning, säger koncernchef Stefan Mattsson på Mattssonföretagen.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Lasse Nilsson, SR Göteborg
lasse.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".