Kina storsatsar på rymdprogram

1:43 min

Kinas rymdprogram står nu inför en milstolpe. Innan året är slut kommer Kina för första gången ha landat en obemannad farkost på månen.

Och satsningen är populär.

Landet har tidigare endast placerat farkoster i omloppsbana runt månen. Kina satsar nu stort på sitt rymdprogram, och satsningarna är populära bland befolkningen.

– Givetvis är jag stolt, Kina håller på att inta en ledande position inom alla områden, ekonomi, försvar och även i rymden, det är klart att jag som kines är glad över det. Jag hörde att den amerikanska rymdsonden Voyager nu lämnat solsystemet, USA ligger före oss än så länge, men vi är på väg att hinna ikapp, säger 40-åriga Chen.

Kinas rymdprogram är populärt bland invånarna, och de stora satsningarna från regeringens sida handlar minst lika mycket om prestige och nationell stolthet, som om forskning. Varje framgång resulterar i stora rubriker – kommunistpartiet är månt om att kapitalisera på nationalismen bland befolkningen.

Men att vinna popularitet bland befolkningen är såklart inte den enda anledningen till den kinesiska regeringens satsningar på rymdprogrammet. Kina ser även rymdprogrammet som en naturlig och viktig del i landets väg mot att bli en sann global stormakt.

USA har däremot uttryckt oro för att Kina även håller på att utveckla vapensystem som kan användas för att till exempel skjuta ned satelliter. Kina förnekar inte det här, men menar att USA redan har gjort samma sak.

Den planerade månlandningen är bara en del av Kinas rymdprogram. Landet har redan på egen hand skjutit upp människor i rymden och genomfört rymdpromenader, något bara USA och Ryssland lyckats med tidigare. Kina är även i full gång med att bygga en egen rymdstation – målet är att den ska vara klar år 2020. Landet har dessutom ett uttalat mål att skicka människor till månen, men det är oklart exakt när det kan komma att ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista